Foto: pixabay
Srbija

Kako će izgledati završni ispit u školama?

Izvor: 
Beta/FoNet Pet, 24/06/2022 - 13:20Završni ispit u školama, zbog bezbednosnih razloga, biće organizovani u 522 škole, umesto u 1.266 kako je ranije bilo predviđeno, izjavio je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević.
 
On je za TV Insajder rekao da je Ministarstvo dobilo uveravanja da će svi objekti biti aposlutno bezbedni.
Direktor Osnovne škole "Kneginja Milica" Darko Eger istakao je da su održani sastanci sa predstavnicima policijskih uprava i da je uspostavljena stalna komunikacija sa direktorima škola.
Na pitanje da li se na taj način stavljaju u neravnopravan položaj učenici koji će polagati završni ispit u školi u koju nikada ranije nisu ušli, Eger je naveo da će učenici u školama koje će biti domaćini polagati ispit pod potpuno istim uslovima kao i u svojim matičnim školama.
 
Profesorka Filozofskog fakulteta Dragica Pavlović Babić rekla je da deci opterećenje prave procedure - od toga koju olovku poneti, do nepoznatog prostora u kom treba da polažu ispit.
 
"Oni sada dolaze u nepoznatu sredinu, nepoznat im je ispit, test, pa na kraju i prostor. To nije najbolje moguće rešenje ali imamo viši razlog koji opravdava ovakve mere", naglasila je ona.
 
Vlada Srbije je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za IT i eUpravu obavila sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
 
Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati od 9 sati na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs ), na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita 1. i 2. jula.
 
U saopštenju se podseća da su ove školske godine sprovedena dodatna unapređenja i sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira putem portala Moja srednja škola. Iz preventivnih razloga, roditelji će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe iz Srbije.
 
Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 5. jula.
 
I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula, a roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.
 
I upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. MarketingNajnovije vesti