Star Foto: pixabay
Srbija

Kako će rat uticati na isplatu penzija iz Rusije i Ukrajine

Izvor: 
RTS Uto, 22/03/2022 - 13:30











Ratna dešavanja su uticala na poremećaj platnog prometa i isplatu penzija onima koji su ih ostvarili u Rusiji ili Ukrajini, a žive u drugim zemljama. Zastoja u isplati u Srbiji zasad nema pošto se te penzije isplaćuju na svaka tri meseca.

Vladimir Stanković iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje rekao je da se u Rusiji penzija iz Srbije uplaćuje na račune 13 osoba, a iz Rusije penzija se isplaćuje za 300 ljudi. Dodao je da pošto ne postoji sporazum između Srbije i Ukrajine, nema osoba kojima se penzija isplaćuje.

Fond isplaćuje penzije u 27 zemalja. Stanković je objasnio da se u bivšim jugoslovenskim republikama penzije isplaćuju na mesečnom nivou, a u ostalim zemljama na tri meseca. 

Dodao je da penzije u bivšim republikama Jugoslavije dobija oko 64.000 ljudi, a u ostalim zemljama penzija stiže na račune oko 13.000 osoba.

"Najveći broj je negde oko 7.000 za lica koja žive u Nemačkoj, nešto manje za Austriju, pa onda i Mađarska, potpada negde oko 3.000 ljudi", kazao je Stanković.

Objasnio je da se između država potpisuju sporazumi o socijalnom osiguranju, koji, između ostalog, omogućavaju sabiranje staža iz dve države.

Nedavno je Srbija takve sporazume potpisala sa Grčkom i Rusijom, a Vladimir Stanković je naveo da bi u narednom periodu sporazumi trebalo da se potpišu i sa Australijom i Azerbejdžanom.

Dodao je da se penzije iz Srbije uplaćuju ljudima u Australiji, SAD i Meksiku, a samo po jedna penzija odlazi u Tursku i Brazil.








Marketing



Najnovije vesti