pasos
Srbija

Kako ćemo putovati u zemlje EU? Od 30. aprila se očekuje ukidanje zelene liste

Izvor: 
B92 Čet, 24/02/2022 - 09:33Od 1. februara primenjuju se nova pravila za putovanja unutar Evropske unije, a Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže da će biti još promena do početka letnje sezone.

"Biće još promena sigurno do početka letnje sezone. Novo pravilo koje stupa na snagu, do 30. aprila će važiti, a od tada se očekuju nova pravila, pre svega da će prestati da postoji zelena lista Saveta Evrope, koja je još uvek bitna. Ide sa ka jednoj liberalizaciji, kada govorimo o ulasku građana iz trećih zemalja, odnosno građana koji nisu i nemaju državljanstvo iz zemalja članica EU.

Očekuje se da će se olakšati ulazak u države koje su članice EU vakcinisanima, ali i nevakcinisanima. Nama je zakomplikovan ulaz u te zemlje, jer neke ne priznaju naše vakcine. To je bilo politizovano, i vidimo da to dolazi na naplatu", rekla je Matić za domaće medije.

Podsetimo, Savet EU pozvao je zemlje članice da ukinu privremeno ograničenje na neesencijalna putovanja u EU za osobe vakcinisane vakcinom koju je odobrila EU ili SZO pod uslovom da su primile poslednju dozu primarne serije vakcinacije najmanje 14 dana i ne više od 270 dana pre dolaska ili su primili buster dozu.

Države članice su pozvane da ukinu i privremeno ograničenje na putovanja za osobe koje su se oporavile od kovid 19 najviše 180 dana pre putovanja u EU.
MarketingNajnovije vesti