Foto: www.beg.aero
Srbija

Kako se kontrolišu putnici iz zaraženih područja na beogradskom aerodromu

Izvor: 
RTS Čet, 06/02/2020 - 23:17Granični sanitarni inspektor Raša Milanov navodi za RTS da se putnici koji dolaze iz zaraženog područja podvrgavaju detaljnoj kontroli širom zemlje. Ističe da, kada je reč o novom koronavirusu, strah od mogućnosti zaraze prenošenjem preko stvari koje se uvoze iz Kine nije opravdan, ali da u svakom slučaju treba biti uvek oprezan.

Raša Milanov je gostujući u Beogradskoj hronici istakao da su na aerodromima u Beogradu i Nišu instalirane termovizijske kamere koje pomažu da se u masi putnika identifikuju oni sa eventualnom visokom temperaturom.

"Putnici koji dolaze iz zaraženog područja podvrgavaju se detaljnoj kontroli tako što se izdvajaju u odnosu na ostale putnike. To su standardne procedure koje su jasno definisane i propisane preporukama Svetske zdravstvene organizacije", objašnjava Milanov.

Dodaje da putnike kontrolišu zdravstveni radnici koji su adekvatno pripremljeni za takvu vrstu kontrole i kako kaže, sprovode je krajnje profesionalno. 

Ocenjuje da strah od mogućnosti zaraze prenošenjem preko stvari koje se uvoze iz Kine nije opravdan u potpunosti jer kako kaže – virusi van živog organizma ne mogu dugo da opstanu.

"Kada je reč o novom koronavirusu strah od mogućnosti zaraze prenošenjem preko stvari koje se uvoze iz Kine zaista nije opravdan u potpunosti, u svakom slučaju treba biti uvek oprezan, ali preko predmeta je teško preneti bolest ako nije neposredna kontaminacija u pitanju. Virusi generalno van živog organizma ne mogu dugo da opstanu, tako da nema mesta za strah", objašnjava Milanov. 

Ističe i da se roba prilikom redovnih uvoza kontroliše u smislu njene zdravstvene ispravnosti odnosno bezbednosti.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti