vakcina Foto: pixnio
Srbija

Kalendar vakcinacije – šta je obaveza domova zdravlja, a šta građani treba da znaju

Izvor: 
RTS Uto, 17/01/2023 - 08:50Kalendar vakcinacije oduvek je bio važan dokument. Postajali smo ga svesniji kada je trebalo decu da premestimo iz jednog doma zdravlja u drugi, upišemo u drugu školu, pa čak i kada su nam bile potrebne vize za neke zemlje. Šta je sve obaveza domova zdravlja kada su ti podaci u pitanju, a šta mi kao građani treba da znamo? 

Od prve vakcine koju beba dobije, vodi se evidencija na papiru i elektronski. U protokol se upisuje ime i prezime, matični broj, vakcina koja je data i serijski broj. Podaci se unose i u vakcinalni karton.

"Kartončić vakcinacija je bitan za roditelje, na primer kada roditelj napusti svoje matično mesto, ne nalazi se u mestu gde je njegov dom zdarvlja pa se dete na primer povredi, jako je bitno da se zna da li je primilo tetanus i u nekim vanrednim situacijama epidemiološke prirode", rekla je dr Olivera Todorović, pedijatar u DZ Palilula.

Dr Marija Golubović, pedijatar u DZ Savski venac rekla je da se vakcinacija sprovodi samo na pedijatriji, što se tiće tih obaveznih vakcina i to ide do 18. godine sa završetkom četvrtog razreda srednje škole.

"Nakon toga karton prelazi na opštu praksu ili ide na Studentsku polikliniku. Od vakcine jedino što se u odraslom dobu daje to je vakcina protiv tetanusa i to ide na 10 godina i to se isto evidentira na istom mestu gde su se evidentirale vakcine u tom ranom uzrastu, predškolskom i školskom uzrastu", objansila je dr Golubović.

Uvid u karton o vakcinaciji dok je dete maloletno može da ima samo roditelj ili staratelj. Od 15. godine moguće je i na lični zahtev. Ili na zahtev suda.

"Kada naši korisnici idu u druge zemlje, u Evroppu ili SAD, obično se traži vakcinalni karton i naš vakcinalni karton odgovara tom anglosaksonskom, Evropi i Americi, jedino što mi nemamo varičele ali onda tražimo po izveštaju iz kartona da je dete preležalo varičele i napišemo i to. Znači, traži se karton vakcinacije što je jako bitno da znaju svi naši pacijenti da i druge zemlje imaju redovan istem vakcinacije, kalendar vakcinacije koji se slaže sa našim i da moraju da budu vakcinisani", kaže dr Todorović.

"Po pravilu bi trebalo ako je punoletna osoba da dođe sama po izveštaj, ali često roditelji dolaze za njih jer njima tamo u inostranstvu treba uvid da je redovno primilo vakcine i mi tako i izdamo taj izveštaj, naravno uz saglasnost te punoletne osobe", kaže Golubovićeva.

Po zakonu, kartone o vakcinaciji kao i zdravstvene kartone domovi zdravlja moraju da čuvaju 90 godina.
MarketingNajnovije vesti