Pixabay
Srbija

„Kids droga“ i „snus“ prestravili roditelje

Izvor: 
nova.rs Čet, 26/01/2023 - 17:46Prilično uznemirujuća poruka upozorenja u kojoj je navedeno da se pojavila nova "kids droga" i snus koji se prodaju u školama, danima se širi u roditeljskim Vajber grupama. U međuvremenu se oglasila i policija obaveštenjem da oni do sada nisu zabeležili slučaj "kids droge", te dodali su i da se "snus" ne nalazi na listi psihoaktivnih supstanci. Šta je onda snus, prah koji se pakuje u kesice čaja, može se kupiti i na pojedinim kioscima u Beogradu, a veoma je štetan po zdravlje?

Zbog velikog interesovanja i uznemirenja javnosti, odmah se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova navodeći da do sada nisu registrovali takav narkotik.

„Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. „Kids droga“ i snus obaveštavamo vas da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga istu oduzimaju, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci tj. drogi“, navodi se u saopštenju.

Šta je snus?

Samleveni, praškasti duvan, spakovan u kesice, sa velikom koncentracijom nikotina, naziva se još i snus. Tako samleven duvan tamnobraon boje pakuje se u kesice od čaja, a konzumira se tako što se kesica stavlja i drži u usnoj duplji, najčešće između obraza i desni. Izuzetno je jakog i intenzivnog mirisa, zbog čega se aromatizuje. Postojala je ranije varijanta u kojoj se taj prahnapravljen od duvanskog lišća ušmrkuje i to se zvalo burmut, ali se decenijama ne upotrebljava na taj način.

„Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koje je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga. Shodno navedenom, potrebno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju“, naveli su iz policije. Imajući u vidu da nije narkotik, snus se može kupiti u pojedinim trafikama širom grada, a izuzetno je štetan za korišćenjem, posebno među mladim ljudima.

„Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga. Molimo roditelje, kao i ostale građane da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici“, kažu iz MUP.
MarketingNajnovije vesti