Eksploziv Foto: pixabay
Srbija

Kinezi će otvoriti fabriku eksploziva u Srbiji

Izvor: 
Novosti Sre, 07/08/2019 - 20:54Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala dolazi u Srbiju.

U strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom "Rudeks", otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca koji je služio za skladištenje municije, fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.
 
"Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije. Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika", ističe za "Novosti" predsednik opštine u Boljevcu Nebojša Marjanović.
 
Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno je pri kraju infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se, prema rečima Marjanovića, očekuje vrlo brzo.
 
Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen "Bor" koji je od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto, u većinskom vlasništvu kineske kompanije "ZiJin".
 
Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije "ZiJin Čoper Bor", godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.
 
Primera radi, samo je na površinskom kopu "Veliki Krivelj", iz sastava rudnika bakra "Bor", lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.
 
Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A, poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji.MarketingNajnovije vesti