Srbija

Ko 13. januara napuni 16 godina dobija 100 evra, ko puni 30 - ne dobija

Izvor: 
N1 Sre, 12/01/2022 - 18:13Najmlađi građani koji imaju pravo na pomoć od 100 evra su oni koji 13. januara 2022. pune 16 godina. Najstariji građani koji imaju pravo na ovih 100 evra od države su oni koji 14. januara pune 30 godina života. Ovo je određeno novim zakonom koji reguliše isplatu državne pomoći mladima od 16 do navršenih 29 godina života i koji na snagu stupa u četvrtak, 13. januara. Uslov za prijavu za sto evra za sve mlade je - posedovanje lične karte.

Dan „preseka“ za pravo na sto evra državne pomoći za mlade od 16 do 29 godina je četvrtak 13. januar 2022.

„Primalac novčane pomoći je fizičko lice od navršenih 16 do navršenih 29 godina života, na dan stupanja na snagu ovog zakona“, stoji u zakonu koji je upravo (12. januara) objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije. Zakon, kako se ističe, na snagu stupa narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

To, praktično, znači da oni koji 13. januara ove godine navršavaju 30 godina života neće moći da se prijave za 100 evra pomoći od države. Oni, pak, kojima je 30. rođendan samo dan kasnije - 14. januara, imaju pravo na ovaj iznos, pošto na dan stupanja zakona na snagu imaju - navršenih 29.

Pravo na sto evra nemaju ni oni koji na dan 13. januara imaju manje od 16 godina.

Uslov za sve mlade koji žele da se prijave za ovu pomoć je da poseduju važeću ličnu kartu. I da su državljani Republike Srbije.

Uslovi prijavljivanja biće definisani posebnim pravilnikom, što je predviđeno ovim zakonom.

Prema najavi, prijava će biti isključivo onlajn, preko portala Uprave za trezor i počinje u subotu, 15. januara. Traje dve nedelje, zaključno sa 30. januarom.

Ko nema otvoren tekući račun u banci treba da, prilikom prijave, izabere banku u kojoj će mu država otvoriti namenski račun.

Na iznos od sto evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS banke neće smeti da, na ovim namenskim računima, obračunavaju bilo kakve provizije i naknade.

Za pomoć od 100 evra ne treba da se prijavljuju mladi od 16 do 29 koji su primaoci novčane socijalne pomoći, kao i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni. Za njih je prijava - automatska.

"Ako primalac novčane socijalne pomoći nema tekući račun za uplatu novčane socijalne pomoći u smislu zakona kojim se uređuje socijalna zaštita, Ministarstvo finansija će ovom licu otvoriti poseban namenski račun za uplatu novčane pomoći kod banke Poštanska štedionica", precizira se u zakonu.

 
MarketingNajnovije vesti