Dokumentacija Foto: pixabay
Srbija

Ko je prisluškivao Vučića: I posle godinu dana slučaj još u predistražnoj fazi

Izvor: 
KRIK Pon, 11/04/2022 - 18:19Ko je prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, s kim je on razgovarao, da li je za to postojala dozvola suda ili ne, i dalje nije poznato.

 

Ni godinu dana otkad je slučaj obelodanjen u javnosti, tužilaštvo nije pokrenulo istragu, piše KRIK.
 
Tužilaštvo nije odgovorilo na pitanja KRIK-a dokle je stigla istraga o prisluškivanju predsedika i da li ima osumnjičenih, pošto je postupak, kako navode, još u predistražnoj fazi i otkrivanje bilo kog podatka moglo bi da ga ugrozi.
"Otkrivanje bilo kog podatka iz predistražnog postupka može imati ozbiljne posledice i za rezultat ovog postupka, jer bi na taj način potencijalno osumnjičena lica dobila informacije na osnovu kojih bi mogla da spreče dokazivanje odnosno da prikriju dokumenta ili unište tragove krivičnog dela i dokaze", navodi tužilaštvo u odgovoru.
 
Sudeći po odgovoru tužilaštva, postupak je do sada ugrozio upravo ministar policije Aleksandar Vulin pošto je u maju prošle godine javnosti delom obznanio šta je policija navodno otkrila, piše KRIK.  
 
Vulin je rekao da su uz odobrenje suda prisluškivane osobe koje su bile u kontaktu sa predsednikom Vučićem i članovima njegove porodice uz obrazloženje da je reč o kriminalcima.
 
Vulin je, međutim, tvrdio da je to bio samo izgovor i da je jedini razlog za prisluškivanje i praćenje čak 26 osoba - bio kontakt sa predsednikom. Kako je rekao, policija je ovaj slučaj rasvetlila, a dokaze predala tužilaštvu.
 
"Apsolutno smo utvrdili ko je iz MUP-a stavio predsednika na mere. Vrlo dobro znamo kome su nošeni izveštaji i ko je to naredio. Postoji ime čoveka koji je razvio sistem prisluškivanja Aleksandra Vučića. I mi to ime znamo", rekao je.
 
Uprkos ovim izjavama ministra policije, tužilaštvo godinu dana kasnije nije čak ni otvorilo istragu iako bi nelegalno prisluškivanje predsednika države nesumnjivo moralo da bude prioritetan slučaj.
 
 MarketingNajnovije vesti