viršle Foto: pixabay
Srbija

Ko kontroliše ispravnost hrane koju uvozimo, kako su stigle viršle zaražene listerijom

Izvor: 
RTS Sre, 28/09/2022 - 13:36Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović rekao je za RTS da je u određenim lotovima barene kobasice "Vudi" nađena bakterija listerija, i da su iz predostrožnosti povučene sve količine.

Viršle "Vudi" zaražene listerijom povučene su sa tržišta svih zemalja, ali i sa tržišta Srbije.

Listerija je bakterija za koju se retko čuje, jer nije česta kada je u pitanju trovanje hranom, ali je procenat smrtnosti nakon zaražavanja tom bakterijom, visok. 

Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović rekao je za RTS da je Republika Srbija  preko sistema brzog obaveštavanja i uzbunjivanja dobila informaciju da je u određenim lotovima barene kobasice "Vudi" nađena bakterija.

"Veterinska inspekcija je odmah kontaktirala uvoznika, identifikovala sva mesta i u proteklih nedelju dana iz predostrožnosti povlačimo sve, a ne samo one lotove koji su naznačeni u u obaveštenju", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji sistem kontrole bezbednosti hrane, postoji sistem nadzora prilikom uvoza - niko ništa ne može da uveze ukoliko ne dobije rešenje o uvozu, ta pošiljka se isprati do mesta odredišta.

"Graničari veterinarske inspekcije rade po principu analize rizika i ukoliko je proizvod tokom više kontrola bio ispravan, dozvoljava se ulazak i bez prethodnih laboratorijskih analiza", kaže Ivanović.

Analiza rizika je, ističe, princip poslovanja veterinarske inspekcije."Ne možemo da budemo u svako vreme i na svakom mestu i ta analiza nam pokazuje gde treba da usmerimo naše kapacitete", objasnio je Ivanović.

"Kada uzorkujemo hranu životinjskog porekla, ta hrana bude bezbedna, međutim rukovanje hranom, oprema, mesto gde se ona priprema, ono može biti veliki rizik", naveo je Ivanović.

"Čak i neki koji su prijavili da su se otrovali pljeskavicom, mi smo utvrdili da su pljeskavice bile dobre, ali da prilozi nisu bili ispravni ili je neko od radnika bio kliconoša", rekao je Ivanović.

Veterinska inspekcija je u posledna dva meseca prekontrolisala 300 ugostiteljskih objekata i objekata brze hrane, i sklonila sa tržišta više od 10 tona mesa, rekao je Ivanović.

Istakao je da građani mogu da budu mirni, jer je veterinarska inspekcija tu da se stara o bezbednosti hrane koja se stavlja na tržište.
MarketingNajnovije vesti