Foto: Pixabay
Srbija

Ko može da bude hranitelj?

Izvor: 
RTV Uto, 17/05/2022 - 14:46


Broj hraniteljskih porodica u Srbiji od 2000. na ovamo značajno je porastao, pa se tako na evidenciji resornog ministarstva nalazi oko 4.500 hranitelja koji brinu o preko 6000 dece i mladih. Iako je ta činjenica smanjila broj dece u institucijama u Srbiji i dalje funkcioniše 10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja.

Jasmina Begović je učiteljica, majka dvoje dece, baka, ali i hranitelj dve devojčice uzrasta od 7 i 11 godina. Deca su, kako sama kaže, njen život. Mlađa devojčica je u njihovu porodicu došla sa svega 2 godine i sa sobom donela novu energiju.

"Sada smo se vratili ponovo na onaj period kada se igramo odrastamo, ispadaju zubići, pričamo, izgovaramo reči, učimo na nošu i sve ostalo što treba, tako da puno, puno su nas podmladili."

Nema plemenitijeg čina od pružanja doma ali posao hranitelja nije za svakoga, priča Jasmina.

"To mogu raditi samo ljudi koji imaju čisto i otvoreno srce, koji imaju pozitivne misli, kojima je srce ispunjeno ljubavlju, koji su u duši ostali velika deca. Znači da oni toj deci pruže porodicu, dom, da ih nauče da sazrevaju, da se razvijaju u svim segmentima. Moraju imati puno ljubavi, razumevanja, strpljenja i moraju sarađivati sa drugim ljudima."

Osim toga, da bi neko postao hranitelj mora ispuniti i određene kriterijume koje je propisala država.

"Postoji određena dokumentacija koja se mora pribaviti, nakon toga kandidati za hraniteljstvo prolaze intenzivnu obuku od 11 susreta, 11 radionica i naše kolege, pedagozi, socijalni radnici, psiholozi rade terenski rad, odnosno odu u porodicu da se upoznaju sa porodicom i da i u kućnim uslovima izvrše procenu. Nakon toga hranitelj ukoliko ispuni sve kriterijume dobija licencu na dve godine, nakon 2 godine licenca se obnavlja", kaže direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, Ivana Koprivica.

Srbija je država sa najvišim stepenom deinstitucionalizacije dece bez roditeljskog staranja u Evropi ipak u sistemu socijalne zaštite i dalje funkcioniše 10 domova.

"Moramo raditi na edukaciji porodica da bi što više hraniteljskih porodica imali da bi izvukli tu decu iz sistema domova jer sami znamo i mi koji smo roditelji, pa i oni koji to nisu da je deci najbolje u porodicama", ističe podsekretarka Diana Milović iz pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Zahvaljujući razvoju hraniteljstva, u Srbiji je 90% dece bez roditeljskog staranja smešteno u hraniteljske porodice. Prema podacima resornog pokrajinskog sekretarijata na teritoriji Vojvodine trenutno ima 1320 takvih porodica kojima je povereno staranje o 2055-oro dece i mladih.
MarketingNajnovije vesti