Foto: pixabay
Srbija

Ko može da koristi novi lek protiv koronavirusa?

Izvor: 
Tanjug Čet, 29/04/2021 - 14:12"Regeneron" se daje u prvih 10 dana od pojave simptoma kod onih pacijenata koji imaju povećan rizik da razviju teži oblik bolesti i da završe na bolničkom lečenju.

U Srbiju je stigao još jedan lek, pored leka "bamlanivimab", iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela.

Reč je o 20.000 doza "regenerona" koji se primenjuje kod pacijenata sa blagom i umerenom formom bolesti, kaže Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.ž

Iz RFZO objašnjavaju da se lek daje u prvih 10 dana od pojave simptoma kod onih pacijenata koji imaju povećan rizik da razviju teži oblik bolesti i da završe na bolničkom lečenju.

"To su kardiovaskularni bolesnici, oboleli od dijabetesa, i gojazni pacijenti", kaže Milovanović.

Lek se daje jednokratno u obliku infuzije a ne primenjuje se kod već hospitalizovanih pacijenata, navode iz RFZO-a.

"Kovid pozitivna osoba nakon jednočasovne infuzije, vraća se kući na lečenje i po preporuci lekara javlja se na kontrolu", kaže Milovanović.

Ona ističe da se efekti primene novih lekova intenzivno prate a ono što pokazuju istraživanja iz drugih zemalja je da su ti lekovi pokazali odličnu efikasnost.

"Kada govorimo o leku bamlanivimab, kod 95% pacijenata koji su primili lek nisu se razvili teži oblici bolesti i nisu bili hospitalizovani", poručuje Milovanović.

Ona dodaje da lek regeneron koji je stigao u Srbiji spada u istu grupu lekova kao i bamlanivimab a deluje tako što se veže za deo virusa koji ulazi u našu ćeliju, i na taj način sprečava da se virus širi. Do sada je lek bamlanivimab u Srbiji primilo 138 pacijenata i kod njih se pokazao kao efikasan, zaključuje Milovanović.
MarketingNajnovije vesti