Radnici Foto: needpix
Srbija

Ko su najpoželjniji poslodavci u Srbiji i zašto

Izvor: 
RTS Čet, 17/09/2020 - 11:21Tokom jula sprovedeno je istraživanje aktivnosti poslodavaca na tržištu radne snage u Srbiji. Prema mišljenju 10.400 ispitanika najpoželjniji poslodavci u Srbiji su veliki sistemi i brendovi: Naftna industrija Srbije, "Er Srbija" i "Koka Kola".

Gostujući u Jutarnjem programu Miloš Turinski iz "Infostuda" kaže da je za opredeljivanje ispitanika za određenog poslodavca ove godine na prvom mestu bila finansijska stabilnost kompanije. Pored finansijske stabilnosti preduslovi za atraktivnost poslodavca su, kaže Turinski, dobri međuljudski odnosi, mogućnost napredovanja i usavršavanja, odnos sa menadžerima, dobar balans između privatnog i poslovnog života i transparentan sistem nagrađivanja.

Kada govorimo o namerama ispitanika da promene posao, rezultati istraživanja pokazuju da bi 30 posto ispitanika promenilo posao u narednih mesec dana, dok 60 posto ispitanika želi da promeni posao u narednih šest meseci.

Samo 18 odsto posto ispitanika ne planira da promeni posao.

Ono što je istraživanje pokazalo je da nedostaje povratna informacija sa intervjua za posao. Veliki broj kandidata, njih 60 posto, kaže da se ne bi prijavilo kod tog istog poslodavca a 65 posto njih napominje da više ne bi ni preporučilo tog poslodavca baš zbog izostanka povratne informacije. 

"Svi kandidati koji konkurišu negde, a to se odražava na sam brend poslodavca, očekuju informaciju gde su pogrešili i gde su mogli biti bolji", objašnjava Turinski.

"Možemo da poručimo poslodavcima da obrate pažnju, ovo je specifična godina zbog svega što nas je zadesilo, treba se pozabaviti zaposlenima jer su oni glavni ambasadori u firmi", poručuje Miloš Turinski iz "Infostuda".
MarketingNajnovije vesti