Vakcinacija Foto: pixabay
Srbija

Ko treba da primi vakcinu protiv gripa, neke preventivne mere su zaboravljene

Izvor: 
RTS Pet, 18/11/2022 - 11:28Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je za RTS da je do sada 255.000 osoba vakcinisano protiv gripa. Vakcinacija može da se obavi do kraja marta, čak i u aprilu, navela je ona.

Grip je stigao ranije nego prethodnih godina. Mnogi se ovih dana žale na curenje nosa, malaksalost ili povišenu temperaturu.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je za RTS da se svake nedelje prikupljaju podaci o oboljenjima sličnim gripu.

U prošloj nedelji je zabeleženo oko 6.000 slučajeva, ali između 6.000 i 7.000 novih slučajeva oboljenja koja su slična gripu tokom praćenja i nadzora u sezoni gripa, napominje ona.

Najveći broj i najveća učestalost obolevanja se registruje kod dece do četiri godine, zatim od 5 do 14, a onda i kod ostalog stanovništva.

Podseća da je prvi slučaj gripa laboratorijski potvrdila referentna laboratorija Torlaka i do sada nema više drugih laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali zna se da je sezona gripa počela.

Prema njenim rečima, prvi registrovani oboleo od gripa zbrinut je u bolnici. 

"Savetujemo vakcinaciju protiv gripa jer su potrebne dve do tri nedelje da se otpornost, odgovor na samu vakcinu razvije, a time bi se naša populacija štitila od gripa", ukazala je Jovanovićeva.

"Preporučujemo sve individualne preventivne mere koje su možda malo zaboravljene – i dalje u odnosu na osobe kod kojih se jave respiratorni simptomi i kada su to i članovi najbliže porodice ili zaposleni s kojima smo u okruženju – distanca, nošenje maski i ukoliko se jave kijanje i kašalj moramo se lično pridržavati tih mera kako naše najbliže ne bismo inficirali", navodi Jovanovićeva.

Koliko je građana primilo vakcinu protiv gripa

Najbolje je da se početkom jeseni vakcinišemo protiv gripa. 

"Mi smo ove godine krenuli na vreme, početkom oktobra. Vakcinacija može da se obavi do kraja marta, čak i u aprilu. Tokom prošle godine imali smo određene slučajeve potvrđenog virusa gripa u martu, što je bilo malo drugačije i nije bilo neočekivano. Nismo izgubili vreme. Preporučujemo da se ode do najbližeg doma zdravlja i da se obavi vakcinacija, da vakcinaciju obavezno sprovedu i vakcinišu se sva lica starija od šest meseci, a pre svega iz medicinskih razloga sva lica koja imaju hronične bolesti, šećernu bolest, hipertenziju, naročito osobe starije od 65 godina bez obzira na to da li imaju nešto od registrovanih hroničnih bolesti", podvukla je Jovanovićeva.

Kaže da je do sada 255.000 osoba vakcinisano. Na punktu Batuta se takođe sprovodi vakcinacija.

Naš zadatak je da se kao populacija zaštitimo od komplikacija, od smrtnih ishoda, od hospitalizacije i zato savetujemo vakcinaciju, napomenula je dr Jovanović.

Kada se očekuje najjači talas gripa

Verica Jovanović kaže da ne može da se tačno predvidi kada će biti najjači udar gripa, ali u momentu kada oboljenja slična gripu budu registrovana u većim brojevima – bude do 9.000 takvih slučajeva u jednoj nedelji – onda možemo očekivati malo drugačiju dinamiku širenja virusa gripa koji će se pratiti.

Prema njenim rečima, obično to bude krajem godine, početkom januara, ali ne možemo predvideti kada će intenzitet biti najjači.

Čuvajmo se i vakcinišimo se, apelovala je dr Jovanović.

O kovidu i vakcinama

Govoreći o kovidu, dr Jovanović preporučuje da se sve osobe koje do sada nisu primile buster dozu ili se nisu vakcinisale to učine. 

"Sada je pravi trenutak, sada se nalazimo u periodu kada je intenzitet mogućnosti zaražavanja od respiratornih infekcija visok. Prema tome, nije tu samo virus gripa, ili SARS-KoV-2 virus, već i svi drugi adenovirusi koji mogu da dovedu do repiratornih komplikacija i udruženo da se pojave", rekla je Jovanovićeva.

Bez obzira na broj pozitivnih slučajeva na kovid 19, ne zaboravimo da je kovid među nama, da će u zatvorenim prostorima njegov intenzitet biti drugačiji i povećan i naročita pažnja treba da bude onda kada se jave određeni respiratorni simptomi, i blaga temperatura i kijavica – treba pomisliti na kovid, navela je ona.

Što se vakcinacije tiče, interesovanje u ovom trenutku nije tako veliko, ali savetujemo da se sve rizične grupe vakcinišu, istakla je dr Jovanović.
MarketingNajnovije vesti