stampa Foto: Pixabay.com/Andrys
Srbija

Koalicija za slobodu medija dostavila državnim institucijama predlog Zakona o javnom informisanju

Izvor: 
FoNet Pon, 17/01/2022 - 21:17Koalicija za slobodu medija dostavila je Vladi Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja svoj predlog nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima.
 

Predlog je nastao kao zajednički poduhvat šest medijskih i novinarskih organizacija iz Koalicije, saopštilo je danas Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

 
Nacrt je ponuđen državnim institucijama kao predlog rešenja za unapređenje sistema javnog informisanja i položaja medija i novinara u Srbiji.
 
Kako je istaknuto, Koalicija se za taj potez odlučila nakon što se suočila sa velikim izazovima u aktuelnoj Radnoj grupi za izmene Zakona o javnom informisanju i medijma, u kojoj veliki broj vladinih-nevladinih organizacija predlaže rešenja koja nisu u skladu sa Medijskom strategijom i sa pravnim aktima Srbije.
 
Koalicija smatra da rešenje koje je ponuđeno u njenom nacrtu na kvalitetan način i u skladu sa Medijskom strategijom rešava pitanja javnog informisanja, medijskog pluralizma, položaj manjinskih medija, tržišnih uslova i druge oblasti.
 
Na tom predlogu su, kako se ističe, radili istaknuti stručnjaci više od šest meseci, sa namerom da se pronađu što kvalitetnije odredbe koje mogu da budu integrisane u pravni sistem Srbije.
 
Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres" i Fondacija Slavko Ćuruvija.
 
 MarketingNajnovije vesti