Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

Koji ministri su do sada bili nevidljivi, a koji bolje da se nisu ni oglašavali?

Izvor: 
Danas Ned, 17/07/2022 - 09:08Najmanje osam aktuelnih ministara neće sačuvati funkcije u budućoj vladi. Neki zato što se nisu snašli, drugi zato što su pravili greške, treći zato što su bili nevidljivi.

 

Danas piše da se spekuliše da bi bez novog resora mogli da ostanu Irena Vujović, Ratko Dmitrović, Marija Obradović, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, ali i Gordana Čomić. Iako ime Nenada Popovića nije na tom spisku, sagovornici Danasa tvrde da "ruskom lobisti nije mesto u srpskoj vladi".
 
Ekološki pokreti smatraju da ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović nije dorasla funkciji koju je do sada obavljala i da bila velika greška da se ponovo nađe u vladi. U prilog tome navode i da Vujović pred parlamentom nije uspela bez grešaka da pročita, ali ni da razume sopstveni izveštaj o radu resora.
"Tokom mandata ministarke Vujović, koji budimo iskreni nije trajao dugo, ali čije je legitimitet više nego upitan, stanje životne sredine ne samo da nije popravljeno, već je i značajno unazađeno. Kvalitet vazduha lošiji je nego ranije, a gotovo u svakom mestu gde postoji merenje detektovano je prekoračenje satnih, dnevnih i godišnjih vrednosti zagađujućih čestica i gasova. Sistem upravljanja otpadom nije ni blizu rešavanja, pa je Srbija među poslednjim evropskim državama po procentu sortiranja otpada, ponovne upotrebe i reciklaže. Gotovo sav otpad koji može biti važan resurs završava na deponijama koje su često i nesanitarne", kaže za "Danas" Predrag Momčilović, koordinator grupe za zaštitu životne sredine Ne davimo Beograd.
 
Momčilović dodaje da je na sve ove probleme ministarstvo uglavnom ostajalo nemo ili je umesto preuzimanja krivice odgovornost prebacivalo na građane i aktiviste koji se bore za očuvanje životne sredine. 
 
Momčilović ocenjuje da Vujović, kao ni ostali ministri i ministarke iz prethodnog saziva vlade, ne zaslužuju da ponovo zauzmu te pozicije, jer nemaju integritet i njihovim radom upravlja predsednik, koji je postao "stručnjak" za sva pitanja - od životne sredine i energetike, do kulture i rodne ravnopravnosti.
 
Milivojević: Konkurs za najgoreg
 
Sagovornici Danasa tvrde da ništa uspešniji od ministarke ekologije nije ni Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiji, koji je u javnosti uglavnom ostao upamćen po uvredljivim tvitovima o beloj kugi i svaljivanju krivice za prirodni priraštaj samo na žene.
 
"Razmislite o ovome bar jedan minut. Danas žena u Srbiji prvi put rađa u 30. godini. U kojoj godini će prvi put rađati 2050. godine? Da li smo svesni koliko je jezivo teška situacija u kojoj se kao narod nalazimo? Ostalo nam je malo vremena do linije iza koje nema povratka", pisao je na Tviteru Dmitrović.
 
U proteklom periodu nije se proslavila ni ministarka privrede Anđelka Atanasković, koju je predsednik Srbije svojevremeno prozvao "žena zmaj". Nije se previše oglašavala ni povodom gašenja preduzeća, otpuštanja radnika, povodom štrajka u Fijatu, gašenja jedne peći u železari Smederevo. Jednostavno se držala po strani.
 
"Čini mi se da je otvoren konkurs za najgoreg ministra u vladi. To je vlada plagijatora diploma, kradljivaca doktorskih disertacija, vlada prodavaca nacionalnih interesa, vlada koja se trudi da ekonomski uništi Srbiju. Evo i poslanik Đukanović ima svoje kandidate. Ja verujem da u toj vladi ima mesta i za Koluviju i za Šarića i za Belivuka i za Jutku i za Simu iz Grocke. Samo im treba pravilno rasporediti resore", ističe Srđan Milivojević, predsednik IO Demokratske stranke.
 
Sagovornici Danasa smatraju da mesto u novoj vladi ne zaslužuje ni ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, koja je u javnosti ostala upamćena po kritikama provladinih medija, koji su tvrdili da je "bahata ministarka divljala sa blinkerima" i da je umesto da plati kaznu što je koristila nedozvoljenu signalizaciju na autu, pretila policajcima i pozivala se na funkciju.
 
Ministarka za društveni dijalog Gordana Čomić nije imala ispade u javnosti, ali se držala po strani i od sopstvenog resora. Nije davala izjave, ni intervjue, a u parlamentu se pojavila svega nekoliko puta. Pažnju javnosti izazvala je njena izjava da je Srbija spremna za gej brakove, ali i zahtevom da Odbor za standardizaciju srpskog jezika definiše da li je pravilnije reći npr. profesorka ili profesorica, dok je isti taj odbor u otvorenom pismu pozvao predsednika Srbije da ne potpiše Zakon, jer je "usmeren protiv srpskog jezika".
 
Ministri bez portfelja Novica Tončev i Nenad Popović u protekle dve godine praktično su bili nevidljivi u svojim resorima. Popović se doduše sa početkom rata u Ukrajini otvoreno stavio na stranu Rusije.
 
"Niko ko je otvoreni ruski, blago rečeno, lobista ne treba da bude član nove Vlade Srbije, a naročito ne Popović, koji se nije iskazao u dosadašnjem radu. Vlada Srbije mora uvesti sankcije Rusiji i raskrstiti sa politikom sedenja na više stolica. Najveću odgovornost za to ima Aleksandar Vučić i kao predsednik Srbije, ali i kao predsednik SNS. Samim imenom premijera će dati odgovor na mnoga pitanja. Nadam se da nas neće voditi u izolaciju i sukob sa EU", ističe za Danas Bojan Kostreš, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok Aleksandar Olenik, poslanik koalicije Vojvođani u Skupštini Srbije, podseća da Popović na izborima nije dobio nijedan glas, tako da i dalje nije jasno koga bi on zastupao.
 
Sagovornici Danasa slažu se da, ukoliko se ministri budu birali po znanju i sposobnosti, onda tu svakako neće biti mesta za ambicije "maminih i tatinih sinova". Pojašnjavaju da je sve što je radio Tomislav Momirović služilo za podsmeh i treniranje strogoće Aleksandra Vučića.
 
 MarketingNajnovije vesti