Novac u rukama printscreen
Srbija

Koji su razlozi zbog kojih banka može da vas odbije za kredit?

Izvor: 
Kamatica Pon, 13/06/2022 - 09:55Svako ko kupuje kredit od banke bi najviše voleo da to može da odradi brzo, bez mnogo gnjavaže sa papirologijom i velikim brojem odlazaka u banku.
 
Međutim, kako piše portal Kamatica, postoje one situacije kada banka ne želi da odobri kredit. Često bankari ni ne pruže konkretan odgovor zašto ste odbijeni za kredit. 
 
Zato ovaj tekst ima za cilj dve stvari:
- da pruži odgovor zašto je to tako, tačnije da ponudi nekoliko mogućih rešenja;
 
- da edukuje one koji traže kredit. 
 
Dakle, ovo su najčešći razlozi zbog kojih banke odbijaju građane u procesu apliciranja za kredit:
 
Loša kreditna istorija
 
Prvi korak koji bankari urade posle osmeha i "dobar dan, izvolite sedite" jeste da provere vašu kreditnu istoriju. To se radi tako što u Kreditnom birou provere da li imate dugovanje po kreditima i ostalim bankarskim proizvodima. Na to da li će vam biti odobren kredit, utiče i podatak da li ste nekome žirant za kredit.
 
Osiguranje stambenog kredita
 
Stambeni kredit je specifična vrsta bankarske pozajmice. Razlog tome je što otplaćuje na duži vremenski period, koji najčešće traje i po nekoliko decenija. Tu su bankari naročito oprezni, jer u tih nekoliko decenija može da se dogodi da ostanete bez redovnih primanja. Kod oborenja stambenih kredita problem najčešće može da predstavlja adekvatno osiguranje kredita. Drugim rečima, da nekretnina za koju ste se odlučili nema dovoljno veliku vrednost prema bankarskoj proceni. Takođe, problem može da predstavlja i ukoliko nemate učešće za kredit.
 
Nekorektna finansijska situacija
 
Ova fraza u bankarskom žargonu znači da bi uplate za kredit prelaziti limite po vašem računu ili kartici i samim tim nagomilati novčane obaveze koje nećete moći da rešite. Ovakva vrsta kašnjenja se evidentira i u Kreditnom birou.
 
 
 MarketingNajnovije vesti