Benzinska pumpa gorivo Foto: MaxPixel
Srbija

Kolike će biti cene dizela i benzina po novoj uredbi

Izvor: 
N1 Čet, 10/03/2022 - 16:56Uredbom koju je upravo usvojila Vlada Srbije predviđeno je da najviša maloprodajna cena evro dizela bude prosečna veleprodajna cena ovog derivata uvećana za šest dinara. Na isti način utvrđivaće se i maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 - kao zbir prosečne veleprodajne cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara. Evro dizel namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koštaće 179 dinara po litru.

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju benzinske pumpe da kupcima gorivo isporučuju isključivo – utakanjem u rezervoare vozila.

„Prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 na teritoriji Republike Srbije obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, do prestanka važenja ove uredbe.

Najviše maloprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 utvrđuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija svakog petka i objavljuje na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova, do prestanka važenja ove uredbe", stoji u uredbi.

Benzinske pumpe, kako je predviđeno ovom uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

 
MarketingNajnovije vesti