Foto: Hoff1980 / wikipedia
Srbija

Koliko košta kad voz kasni, i kad će moći da se naplati?

Izvor: 
Gordana Bulatović/Biznis.rs Pet, 23/04/2021 - 10:47

U skupštinsku proceduru ušao je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju. Ovim propisom se, kako za portal Biznis.rs otkriva ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, između ostalog, regulišu i prava putnika i odgovornosti prevoznika u slučaju kašnjenja vozova. Ipak, železničari su dobili prelazni period od dve godine da navedenu odredbu zakona i primene.

„Ovaj propis će dati pravo putniku da se, u slučaju kada voz kasni duže od 60 minuta, opredeli da prekine putovanje i zatraži povraćaj punog iznosa vozne karte. Ako se putnik opredeli da, ipak, nastavi takvo putovanje, ostvaruje pravo na naknadu u visini dela iznosa vozne karte, i to 25 odsto u slučaju kašnjenja od 60 do 119 minuta, odnosno 50 odsto u slučaju kašnjenja više od 120 minuta“, objašnjava ministar Momirović.

Pored ovog značajnog unapređenja u oblasti prava putnika u železničkom saobraćaju, čime će se praktično dostići nivo EU zemalja u ovoj oblasti, još jedan od veoma važnih ciljeva jeste, kako ističe ministar Momirović, i efekat motivacije železničkog prevoznika da posluje efikasno, podigne nivo kvaliteta svoje usluge i unapredi pouzdanost železničkog putničkog saobraćaja.

„Odlučeno je da se ove odredbe primenjuju tek dve godine po stupanju zakona na snagu, s obzirom na potencijalni finansijski efekat po železničkog prevoznika. Kako je u toku veliki broj infrastrukturnih radova na srpskim prugama, što je trenutno značajna prepreka redovitosti i pouzdanosti usluge, dat je prelazni period železničkom prevozniku da prilagodi svoje usluge i finansijski stabilizuje svoje poslovanje, zaključuje ministar Momirović.


MarketingNajnovije vesti