vakcina Foto: pixnio
Srbija

Kombinacija vakcina širi imunološki odgovor na virus

Izvor: 
Tanjug Sre, 21/04/2021 - 12:46

Najbolje bi bilo da u trećem krugu vakcinacije, koji će sigurno uslediti na jesen, primimo vakcinu napravljenu na nekoj drugoj platformi od one koju smo već primili, jer tako širimo svoj imuni odgovor na virus, izjavio je danas mikrobiolog i profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu dr Dejan Baskić.

"Ja sam se vakcinisao fajzerom kao i većina zdravstvenih radnika, ali bih se revakcinisao kineskom vakcinom. Ona jeste sporija, pokazala je da joj je potebno više vremena za stvaranje zaštite, ali kineska vakcina sadrži ceo mrtav virus i razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S protein, a fajzer vakcina je moj imuni sistem pripremila samo na S protein", rekao je Baskić za TV K1.

On je dodao da već postoje istraživanja koja pokazuju da je kineska vakcina bolja odbrana od novih sojeva virusa, konkretno od brazilskog soja.

"Najbolje bi bilo da u nekom trećem krugu vakcinacije na jesen primimo vakcinu koja je napravljena na drugoj platformi. Tako širimo naš imunski odgovor da bi bio bolji", rekao ej profesor Baskić koji je rukovodio istraživanjem u Kragujevcu o efektima vakcinacije.

Na osnovu preliminarnih rezultata tog istraživanja je zaključio da je svaka vakcina dobra, i da građani ne treba da razmišljaju o tome da li da se vakcinišu ili ne.


MarketingNajnovije vesti