Novac
Srbija

Kome će i koliko biti povećane plate u 2022?

Izvor: 
Nova.rs/021 Sre, 03/11/2021 - 22:34Vlada Srbije usvojila je predlog budžeta za 2022. godinu, koji predviđa povećanje penzija i plata za zaposlene u javnom sektoru.

 

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je najave predsednika Vučića da će penzije biti povećane u 2022. godini i objasnio da je u pitanju "švajcarska formula", prenosi nova.rs.

 

Primena švajcarske formule je rezultirala povećanjem penzija od 5,4 odsto u 2020. kao i 5,9 procenata u 2021. godini. Po svojoj prirodi ovakva formula je izdašnija prema penzionerima kada se BDP smanjuje ili sporije raste. S druge strane, kada je veći ekonomski rast, inflacija raste sporije, pa je povećanje penzija manje od rasta ekonomije. 

U 2022. godini, očekuje se povećanje penzija od 5,5 odsto. Uz to, rekao je ministar, biće dodato 20.000 dinara svakom penzioneru u februaru naredne godine.
 
Povećanje plata – koliko i kome?
 
Najavljeno je da će vojsci, socijalnim službama i zdravstvu plate biti povećane 8 odsto.
 
Prosečna plata u sektoru zdravstva i socijalnog rada u prvom kvartalu 2021. godine iznosila je 74.236 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku. Ako se taj iznos uzme za osnovicu, plata će medicinarima porasti za oko 6.000 dinara – tačnije 5.930 dinara. 
 
U vojsci – sudeći prema izveštaju ministarstva za februar 2021. – prosečna plata iznosi 84.036 dinara. Povećanje bi, tako posmatrano, bilo prosečno 6.700 dinara – ali bi značajno manje dobio stariji vodnik prve klase, a znatno više general major, prenosi nova.rs.
 
Zaposlenima u javnom sektoru, prema najavama, sledi povećanje od 7 odsto.
 
Prosečna zarada radnika u javnom sektoru iznosila je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 72.113 u avgustu ove godine. To znači da je prosečno povećanje 5.769 dinara. 
 
To, ipak, ne znači da će isto porasti plata svim zaposlenima. Na primer, u javnim državnim preduzećima prosečna plata u avgustu bila je 82.823, a u javnim lokalnim preduzećima 63.144.
 
U četvrtak protest sindikata javnog sektora
 
Četiri sindikata zaposlenih u javnom sektoru najavila su da će u četvrtak, 4. novembra, u 12 sati, organizovati protestni skup ispred zgrade Vlade Srbije, zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih.
 
Protest organizuju Sindikat uprave Srbije, Sindikat obrazovanja, Sindikat kulture i Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, koji predstavljaju više od polovine zaposlenih u javnom sektoru.
 
"Tražimo povećanje zarada od 15 odsto, isplatu toplog obroka i regresa, isplatu svih naknada predviđenih kolektivnim ugovorima", saopštili su predsednici četiri sindikata.
 
 MarketingNajnovije vesti