Buka Foto: pixabay
Srbija

Komunalna milicija i inspekcija ubuduće mere nivo buke na licu mesta i zatvaraju lokale

Izvor: 
Tanjug Sre, 30/10/2019 - 12:47Ubuduće će sertifikovani pojedinci, poput komunalne milicije ili inspektora životne sredine, meriti nivo buke po prijavi građana, i ako na licu mesta izmere nedozvoljeni nivo, istog trenutka će moći objekat i da zatvore, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan o novinama u izmenama Zakona o buci, koje su u pripremi.
 
"To će biti jedini ubedljivi način da zaštitimo ljude od buke", poručio je Trivan i objasnio da će inspektori imati specijalne uređaje koji na licu mesta mogu da mere buku. "Zakon će biti promenjen tako što će, za razliku od dosadašnje prakse, inspektori, bez obzira kako se zovu, da li je to komunalna milicija ili inspektori životne sredine, biti sertifikovani kao pojedinci da mogu da mere buku, a ne kao do sada institucije", kaže Trivan za Tanjug.
 
Naveo je da važeći zakon nije dovoljno jasan i precizan i ne pruža instrumente da se građani zaštite od buke.
 
Ministar je napomenuo da će se ostaviti određeni period da se akustički izoluju objekti, kako bi njihovi vlasnici svoju delatnost i dalje mogli da obavljaju, ali da time ne ugrožavaju svoj komšiluk.
 
On je naglasio da je buka akutni problem, a hroničan u naseljenim mestima.
 
"Mi nismo svesni koliko buka utiče na naše živote i naročito od onih posebnih mesta gde je ekstremno velika buka tokom dana, pogotovo noću gde građani ne mogu normalno da spavaju i žive", rekao je Trivan.
 
Upitan o saobraćajnoj buci i tome da li će novim zakonskim rešenjima od buke biti zaštićeni i građani koji žive pored autoputa, Trivan je rekao da je saobraćajna buka u gradovima složen problem koji se rešava na jedan drugi način.
 
"Najpre su tu zvučne barijere, zatim vrsta asfalta, odnosno podloge kojom se krećemo, vrsta guma koje koristimo, ali isto tako je važna i vrsta motora", rekao je Trivan i naveo da se taj kompleksan problem na Zapadu rešava na taj način.
 
Ministar je naveo da Srbija tek treba da dođe do tog nivoa, da se u međuvremenu odmah rešava ono što je akutno i hronično i najviše smeta građanima, a potom će se rešavati taj problem tako što će se podizati neki standardi, za šta će biti potrebno vreme.MarketingNajnovije vesti