Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Bitna samosvest građana koji dolaze iz inostranstva

Izvor: 
Tanjug Uto, 15/09/2020 - 12:05


Epidemiolog Predrag Kon pojasnio je danas meru nadzora za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, navodeći da se ta mera prvi put sprovodi, da se očekuje oko 50.000 ulazaka nedeljno u zemlju i da osnovno da svako ko uđe treba da ima samosvest da je došao iz države u kojoj je visoka transmisija virusa.

"On dobija upozorenje, ali i obavezu da se javi u kovid ambulantu. To ne podrazumeva da se osoba koja dođe kući odmah javi kovid ambulanti. Postoje dva mesta gde može da se prijavi, a to su mreža zavoda za javno zdravlje i kovid ambulante, a postoji i elektronska mogućnost, preko testa samoprocene, koja automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti", objasnio je Kon.

Gostujući na TV Pink, on je naveo je se podrazumeva da ta osoba 10 dana sama prati svoje zdravstveno stanje i da ima obavezu da se, ukoliko dobije povišenu temperaturu ili bilo kakve tegobe, javi u kovid ambulantu na pregled.

"Mi moramo da imamo ove mere, ne samo za sada, nego i za ubuduće pošto nailazi jesenji period i period kada će se eventualno još više pogoršavati situacija u bilo kom delu sveta", rekao je Kon.

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, naveo je da su vakcine koje se sada naziru takozvane "mrtve" vakcine, koje obično daju zaštitu oko 50, 60 odsto.

"Imamo otpor, nepoverenje i skepticizam vezano za bezbednost nove vakcine iako su preduzete sve apsolutno najveće moguće mere predostrožnosti tako da dok dođe do toga da počne masovna imunizacija proćiće godine. Dostupnost vakcine je jedna stvar, a masovna primena nešto sasvim drugo, a bez masovne primene efekte nećemo baš skoro videti", rekao je Kon.

Dodao je da je veoma važno da to razumemo i budemo svesni da smo pred bolešću koja je vrlo nepredvidiva.

Prvo zaražavanje među decom 

"Došlo je do prvog prenošenja virusa između dece u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu", izjavio je epidemiolog Predrag Kon. On je izjavio da je jedno dete imalo temperaturu 37,6 i da je utvrđeno da je pozitivno na virus korona.

"Nešto više od pet dana nakon toga imali smo obolevanje drugog deteta. Nije bilo nekog opisanog bliskog kontakta, ali je jasno da maske nisu nosili u dvorištu, a da su bili blizu", izjavio je Kon za Pink.

Napomenuo je da je sada cela grupa iz tog odeljenja u izolaciji i prate onlajn nastavu.

Što se tiče vrtića, Kon je izjavio da je u pet vrtića potvrđeno šest pozitivnih slučajeva i da je četvoro zaražene dece i dve vaspitačice.
MarketingNajnovije vesti