Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Nadam se da neće biti vanrednog stanja i zaključavanja, mere se moraju poštovati

Izvor: 
RTS Pon, 19/10/2020 - 10:42Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas kako se nada da vanredno stanje i zaključavanje, kakvo je bilo ovog proleća, neće biti na dnevnom redu Kriznog štaba, ali onda se moraju poštovati preventivne mere. 
 
"Ako ne može da se sprovede ono što je zahtev da se uspori virus, onda dolazimo u situaciju ubrzanog prenošenja virusa i tada, ponovo kažem, ne može neko da očekuje da ćemo stajati skrštenih ruku", naglasio je Kon za RTS.
 
Ako govorimo o merama zatvaranja, koje sada nisu opcija, ne bi trebalo da nam se desi da dođemo u bezizlaznu situaciju da nam se to dogodi, upozorio je Kon.
 
"Naglo pogoršenje situacije nije nemoguće, vidimo da je potencijal ovog virusa u Evropi veći nego što je bio. Kod nas je bolja situacija nego kod ostalih", ocenio je Kon, upozoravajući da se pogoršava uglavnom u Beogradu.
 
Velika je zabrinutost Kriznog štaba zbog situacije koje smo svesni i svesni smo da postoje neki nedodirljivi ljudi, rekao je Kon.
 
"To nas frustrira, kao i svakoga drugog. Postignut je konsenzus da je kontrola nešto što mora da ide uz sprovođenje mera", predočio je Kon.
 
Preporuke se, ocenio je on, ne shvataju ozbiljno, poput nošenja maske na otvorenom gde nije moguća distanca od 1,5 metra.
 
Kon je rekao da je duplo manje respiratornih infekcija nego u istom periodu protekle tri godine, čak i više od toga, što je posledica nošenja maski.
 
"Videćemo koliko će to i dalje pomagati, možemo da kontrolišemo u školama i predškolskim kolektivima, dok su veliki radni kolektivi prepušteni sebi", rekao je Kon.
 
Dodaje da je oko 15 odsto, 20 odsto ljudi preležalo koronu, da još čekaju podatak, ali da to još nije dovoljno da bi nas barijera imuniteta oslobodila od korone.MarketingNajnovije vesti