Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Počeo je treći talas epidemije

Izvor: 
FoNet Pon, 12/10/2020 - 12:04

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Beograd prošle nedelje ušao u treće povećanje ili početak trećeg talasa virusa korona i da se u naredne dve nedelje može očekivati porast broja obolelih. 
 
Kon je ocenio da je Srbija sada u istoj situaciji kao sredinom juna, kada se doživelo da nikakvih preporuka nema i kada je vladalo ubeđenje da epidemije više nema.
 
"Sada govorimo o tome, obaveza je nošenja maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance i higijena ruku. Neobično je da preporuka da se maske nose na otvorenom prostoru uopšte nije došla do javnosti", konstatovao je Kon za televiziju Pink.
 
Dodaje da ćemo i danas možda imati smanjenje broja obolelih jer je bio vikend i manje su se ljudi javljali.
 
"Mi, ako ne shvatimo da je ovo situacija kada vri u celoj Evropi, ulazimo u zimu kada dominiraju respiratorne bolesti, pa tako i kovid, ako ne razumemo da su prepruke važne, onda smo u problemu", predočio je on.
 
U naredne dve nedelje može se očekivati povećanje, pa i proširenje virusa, ne samo u Beogradu nego u celoj Srbiji. To nas očekuje u prirodnom toku, a od sprovođenja mera zavisi brzina tog toka, rekao je Kon.
 
"U školama je uspostavljen sistem da se transmisija ne događa u učionicama, ali može da uđe u škole", rekao je Kon i naveo da se zato deca izdvajaju, ali postoji rizik oboljevanja predavača i nastavnika.
 
"U jednom trenutku će biti racionalnije, govorim o novembru, da se govori o privremenom prekidu rada škola, ali u ovom trenutku bitniji su veliki kolektivi sa više hiljada zaposlenih", rekao je Kon.MarketingNajnovije vesti