Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Sasvim izvesno uvođenje zabrane rada škola i vrtića

Izvor: 
Beta/021 Ned, 15/03/2020 - 15:35Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je zbog širenja virusa korona "sasvim izvesno uvođenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova", koji će početi ponovo da rade kada se za to steknu uslovi.
 
Kon je gostujući u emisiji "Osvrt" na TV B92 rekao da je jasno da je virus korona u Srbiji u cirkulaciji, ali da nije uzeo maha, čemu su doprinele mere samoizolacije, nadzora, i korišćenja dezinfekcionih sredstava, "koje su dale prilično visok rezultat i usporile prenošenje virusa".
 
 
"Nema dileme da ukoliko se zabrana (rada školskih i predškolskih ustanova) uvede odmah, što jeste jedna opcija, ali mora dovoljno dugo da traje sve dok ne počne da pada broj obolelih, da ne dozvolimo da naknadno pojačamo epidemiju", kazao je Kon i dodao da što se tiče rada restorana i kafića, oni spadaju u zabranu javnog okupljanja za više od 100 ljudi, a da se ova mera ne odnosi na njih.
 
Kon je rekao da se testovi na virus korona rade na osnovu kriterijuma, odnosno nad onima koji ispunjavaju uslove za sumnju da su zaraženi, kao i da su "na početku testiranja svi testirani bili negativni, dok je sada situacija da se na tri pacijenta koji se testiraju i budu negativni testira jedan koji bude pozitivan na virus korona".
 
"To će polako početi da raste ako prisutnost virusa bude veća. Za par nedelja očekujemo ozbiljan skok, nadamo se da neće ali ako se dešava u celoj Evropi, zašto ne i kod nas", rekao je Kon.
 
On je rekao da je "svaki dan bitan i da ako pređemo i drugu nedelju bez eksponencijalnog porasta znači da smo sistemski uspeli da suzbijemo (epidemiju) i da treba da nastavimo da tako radimo".
 
"Ako smo imali 46 (zaraženih) za deset dana, prosečno pet, šest dnevno, ako ne skočimo na duplo ili tri puta više u jednom danu došli smo do tog nekog željenog rezultata u prve dve nedelje", rekao je Kon.MarketingNajnovije vesti