Zeleno dvorište Foto: needpix
Srbija

Konkurs za najzelenije školsko dvorište

Izvor: 
CPN Pon, 03/02/2020 - 14:08Centar za promociju nauke poziva osnovne i srednje škole da predstave svoja dvorišta i inovativna rešenja za njihovo bolje prilagođavanje klimatskim promenama, a prijave se šalju do 21. februara.

Klima se menja na celoj Zemlji, pa i u školskim dvorištima. Sve su češći i duži periodi vrlo toplog vremena. U našem regionu ovakvih perioda ima duplo više nego u prošlosti.

Kada su vrućine, svi poželimo da smo u prirodi, a ne okruženi betonom. Sa manje betona i više zelenila u školskom dvorištu, ono može da postane mala zelena oaza.

Centar za promociju nauke poziva osnovne i srednje škole da u okviru manifestacije Maj mesec matematike, a u saradnji sa međunarodnim projektom TeRIFFICA i PASCH inicijativom Gete instituta, predstave svoja školska dvorišta i inovativna rešenja za njihovo bolje prilagođavanje klimatskim promenama.

Potrebno je da tokom dve radne nedelje u martu mesecu svakodnevno merite temperaturu u vašem školskom dvorištu i nakon toga prikažete dobijene rezultate i predložite na koji način bi vaša dvorišta mogla da postanu prilagođenija i održivija kada je reč o promeni vremenskih uslova.

Da bi se škola prijavila, predstavnik škole (nastavnik/ca, učitelj/ica, profesor/ka) treba da popuni kratki formular, do 21. februara, Izabranim školama će do 28. februara biti poslato detaljno uputstvo za sprovođenje aktivnosti.

Ukratko, potrebno je da prijavljeni predstavnik/ca škole formira tim zainteresovanih đaka sa kojima će, od 16. do 30. marta, svakog radnog dana meriti temperaturu u školskom dvorištu.

Dodatno, ovaj tim treba da napravi reprezentativnu fotografiju školskog dvorišta, kao i da razvije inovativno rešenje za poboljšanje uslova u svom dvorištu, kako bi postalo prilagođenije na klimatske promene, i da to pošalje do 31. marta.

 MarketingNajnovije vesti