Žena za kompjuterom Foto: pixnio
Srbija

Kontakt centar gde će privrednici moći da prijavljuju nepravilnosti i nedoslednosti u postupanju inspektora

Izvor: 
Beta Ned, 08/03/2020 - 13:14

Privrednici Srbije će u aprilu, kroz jedinstveni kontakt centar, republičkim inspekcijama moći da elektronskim putem prijave nelojalnu konkurenciju ili neke nepravilnosti i nedoslednosti u postupanju inspektora, najavilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
 
"Na portalima inspekcija će se nalaziti format za prijavljivanje, gde će moći da prate i tok postupanja sa svojim predmetom", kazao je rukovodilac Jedinice za podršku koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dragan Pušara.
 
On je naveo da će to dodatno unaprediti rad inspekcija i pomoći u borbi protiv korupcije.
 
"U okviru jedinstvenog informacionog sistema za inspekcijski nadzor E-inspektor trenutno se nalazi 36 republičkih inspekcija, a do kraja godine trebalo bi da se pridruži i pet inspekcija Ministarstva poljoprivrede koje su imale prethodno razvijene sisteme", kazao je Pušara.
 
Dodao je da će nakon toga integrisati i sistem Poreske uprave, ali će inspektori moći da imaju samo uvid u poreski bonitet nadziranog subjekta, kako bi se videla dugovanja ili neusaglašenosti u skladu sa Zakonom o poreskoj inspekciji.
 
Objasnio je da se sve firme iz registra rangiraju po stepenu rizika, koji pomaže inspektorima da vide da li je potrebna češća kontrola, a prvi put inspektori mogu da vide i istoriju nadzora. Kao jedno od dostignuća sistema E-inspektor, naveo je i to što je standardizvano postupanje kod izricanja mera ili kazni.
 
"Sada više nije moguće da dva inspektora, u dva mesta u Srbiji, koji postupaju po istim nalozima, izreknu različite mere", rekao je Pušara.MarketingNajnovije vesti