Fiat logo
Srbija

Kraj drame Fijatovih radnika: Sutra počinje isplata otpremnina

Izvor: 
nova.rs Uto, 28/06/2022 - 13:05Predstavnici radnika Fijata završili su sastanak u Predsedništvu Srbije gde su dogovarali tehničke detalje rešenja o kojem su u subotu razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka u Predsednistvu Srbije dogovoreno je da će od sutra krenuti sa isplatom otpremnina za radnike.

„Imali smo konstruktivan sastanak, imamo 492 kolega koje će od sutra dobiti rešenja za otpremnine, odnosno od sutra neće raditi. Imamo novu ponudu od kompanije za rad u inostranstvu ali još uvek cekamo konkretne predloge. Što brže i kraće ćemo ići ka tome“, rekao je predstavnik sindikata.

Đorđe Milojevic je rekao da je novo da se ide na 2 meseca na rad u inostranstvo, a jedan mesec kod kuće.

"Svi radnici uzimaju otpremninu kompletnu od 790 evra i traži im se novi posao, poput fabrika Zastava termo u Kragujevcu i u Velikoj plani", istakao je on.

Sastanku su prisustvovali šef kabineta Ivica Kojic i ministarka privrede Anđelka Atanackovic.

Istakli su da imaju još nedelju ili dve da se izjasne o ponudama za rad u inostranstvu, ali istakli su da će biti sigurno još jednog sastanka.

Zoran Miljković iz sindikata rekao je da je skeptičan i novom ponudom da se ide na varijantu 2+1 u Slovačku, ali da će sigurno biti veći broj radnika sada koji će ići na rad tamo.

Podsetimo, nakon petosatne blokade Gazele u sredu, radnici Fijata sastali su se u subotu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu Srbije kako bi mu predočili svoje zahteve.

Pored šefa države sastanku su prisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali. Nakon sastanka, Vučić je istakao da je napravljen kompromis i naglasio da očekuje da se razgovori uspešno privedu kraju.

Iako u prvom trenutku nisu želeli da otkrivaju detalje pregovara, vrlo brzo je stigla informacija da im je ponuđena otpremnina od 790 evra po godini radnog staža, što su prihvatili.

"Naš predlog bio je 1.000 evra, pa smo mi malo popustili i našli smo dogovor. Dobili smo dobru ponudu, Fijat je pristao i to je u ovom momentu najbitnije. Naredni korak je da se tehnički sve sprovede u delo, ima dosta stvari koje čekaju realizaciju poput povezivanja radnog staža, pitanja radnika ‘Zastave’ i drugih eksternih kompanija koje su radile u okviru Fijata", rekao je predstavnik sindikata Igor Anđić.
MarketingNajnovije vesti