Srbija

Krivična prijava protiv policajca koji je pretukao autističnog mladića tokom protesta u Novom Sadu (VIDEO)

Izvor: 
021 Pet, 17/07/2020 - 19:41Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, podneli su krivičnu prijavu protiv policijskog službenika S. D. (35) zbog sumnje na krivično delo nasilničko ponašanje, piše 021.
 

Kako navodi MUP, on se sumnjiči da je 8. jula u Ulici Modene u Novom Sadu oko 21.35 časova, tokom protesta, zadao više udaraca rukama i nogama devetnaestogodišnjem mladiću, koji je neposredno pre toga oboren sa bicikla, i tom prilikom mu naneo lake telesne povrede. 

Prema nezvaničnim saznanjima, u pitanju je policajac koji ima viši čin u novosadskoj policiji, u Odeljenju kriminalističke policije.

Udruženje "Autizam promena za 180" pisalo je direktoru policije Vladimiru Rebiću povodom napada na mladića koji je u četvrtak, 8. jula, biciklom prolazio kroz centar Novog Sada, gde je u toku bio protest i sukob sa policijom.

Kako se navodi u pismu, pripadnici policije su nasrnuli na muškarca sa autizmom koji je prolazio biciklom, a jedan pripadnik službe ga je potom "šutirao dok je nemoćan ležao na zemlji".
 
Mladić Đ. S. je, kako se vidi na snimku koji se brzo proširio na društvenim mrežama, oboren sa bicikla i udaran. Jedan od policajaca je vikao na njega, dok se drugi pripadnik MUP-a u civilu zaleteo i šutnuo ga u glavu.
 
 
 
Podsetimo, prethodno je policijska uprava u Novom Sadu dostavila Osnovnom javnom tužilaštvu izveštaj u vezi sa ovim slučajem. Izveštaj je dostavljen 15. jula i u njemu se navodi da su mladića, u Ulici Modene u centru grada, za vreme protesta, napala "za sada nepoznata lica", o čemu više OVDE.
 
Beogradski centar za ljudska prava je već podneo krivičnu prijavu povodom ovog slučaja. 
 
Juče je održan protest u Novom Sadu zbog policijske represije, a tužilaštvu je dat rok od tri dana da se oglasi povodom prebijanja dečaka sa autizmom, o čemu više OVDE.
 MarketingNajnovije vesti