Kovid sertifikat Foto: pixabay
Srbija

Krizni štab: Kovid propusnice od 20h u ugostiteljskim objektima i kockarnicama

Izvor: 
N1 Čet, 04/11/2021 - 17:42Uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se najviše prenose i gde se okupljaju mlađe osobe, iako je ograničena, imala je efekta na povećanje učestalosti vakcinacije prvom dozom i u skladu sa tim odlučili smo da proiširimo obvaj vremski period za ugostiteljske obnjekte od 20 sati, s tim što će ugostiteljski objekti moći da rade 24 sata, ukoliko svi gosti imaju kovid propusnice posle 20 sati, izjavila je ministarka Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba. Proširili smo ovu meru na kockarnice, dodala je.

Situacija je dosta nepovoljna, beležimo blagi pad učestalosti oboljevanja od prošle nedelje, ali brojke su i dalje velike, a svakog dana između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti, rekla je.

Napomenula je da više od tri miliona građana dobilo bar jednu dozu vakcine, ali navela da to nije dovoljno.

Virus je doživeo više mutacija tako da se najlakše prenosi sa osobu na osobu, navodi epidemiološkinja.

Navela je da su vakcine, na osnovu iskustva u našoj zemlji, bezbedne, da nijednu težu reakciju nismo imali. U ovom momentu je 56 odsto punoletnij vakcinisano, ali u uzrastu od 18 do 30 godine, tek svaki četvrti je vakcinisa, rekla je i apelovala na tu starosnu grupu da se vakcinišu, dodajući da mogu mnogo da pomognu u borbi protiv virusa, na taj način.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ranije je saopštilo da je Кrizni štab na današnjoj sednici doneo odluku da jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola počne u ponedeljak, 8. novembra i da traje do petka, 12. novembra.

 
MarketingNajnovije vesti