Telefon poziv Foto: pixnio
Srbija

Lažni trgovci koriste nagrade i promocije da privuku naivne

Izvor: 
Tanjug Sre, 24/08/2022 - 13:36Ukoliko vam telefonom jave da ste osvojili nagradu ili vas pozvu na prezentaciju nekog proizvoda, otvorite "širom oči" i recite hvala nisam zainteresovan, jer ste sigurno žrtva lažnih trgovaca i prevare, upozorio je danas predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

On je rekao Tanjugu da lažni trgovci zloupotrebljavaju lične podatke građana, nalaze rupe u zakonu kako bi izbegli kazne, služe se različitim manipulacijama, gase i menjaju žiro račune i adrese firmi, a pre svega dobro ispitaju tržište i odrede ciljne grupe za prevaru.

Kaže da je lažnim trgovcima teško ući u trag i da postupci protiv njih mogu biti dugi i bez rezultata, jer se radi od dobro umreženom sistemu iza kojeg stoje pravni zastupnici i advokati, koji dobro poznaju "rupe" u zakonima.

Naveo je primer jedne firme koja je ostvarila profit prošle godine veći od četiri miliona i dodao da iza takvih organizacija stoji prejak bankarski i trgovački lobi.

Papović je rekao da prevaranti nude robu i pod zakup, kako bi izbegli zakon o Zaštiti potrošača, pozivajući se na Zakon o obligacionom postupku.

Objasnio je da se najčešće služe prevarama, kada telefonom pozovu "klijenta" da dođe na prezentaciju nekog proizvoda ili ga obaveste da je dobio poklon, koji će stići na kućnu adresu.

Najčešće su u ponudi, kazao je, jastuci, jorgani i kući uređaji za koji samo treba da se potpiše otpremnica ili plati poštarina.

Međutim, dodaje da se u paketu nalazi i ugovor, pa ukoliko potrošač ne počne sa plaćanjem, automatski se novac odbija od plate ili penzije.

Na meti lažnih trgovaca najčešće su penzioneri, rekao je i naglasio da je ključno pitanje odakle tim firmama lični podaci građana i brojevi njihovih žiro računa.

Istakao je za Tanjug da je Nacionalna organizacija potrošača Srbije otvorila savetovališta za građane širom zemlje, kako bi upoznali građane sa opasnostima kojima su izloženi od lažnih trgovaca i prevaranata, kao i da se stalno ažurira sajt Prevara.
MarketingNajnovije vesti