covid maska Foto: pixabay
Srbija

Lekari: Građani, nemojte biti bahati kao političari - nosite maske

Izvor: 
021/Fonet Pon, 12/10/2020 - 12:47

Lekari okupljeni u grupu "Udruženi protiv kovida" su upozorili građane da se očekuje novi talas epidemije virusa korona i pozvali građane da pravilno nose masku uvek kada su u zatvorenom i da drže rastojanje od dva metra. 
 
Građanima se preporučuje da nose maske i na otvorenom, kada ne mogu da naprave rastojanje od dva metra, da redovno i češće nego uobičajeno peru ruke bar 20 sekundi vodom i sapunom i da ih povremeno dezinfikuju alkoholom.
 
Udruženi protiv kovida poručili su građanima da narednih nekoliko meseci izbegavaju skupove i ne organizuju slave i proslave.
 
"Molimo vas da se ne ugledate na političare. Oni se, ne samo u našoj zemlji, već i u mnogim drugim sredinama u svetu, ponašaju bahato, nekažnjeno krše protivepidemijske mere i ugrožavaju okolinu", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da je tokom leta nekoliko dana delilo zdravstveni sistem od kolapsa, kada za ozbiljno obolele ne bi bilo mesta u bolnicama, i da je isključivo požrtvovanošću zaposlenih u zdravstvu dva puta zdravstveni sistem sačuvan od raspada.
 
"Kako strašno može da izgleda taj scenario videli smo nedavno u Novom Pazaru i Tutinu. Posledice su bile tragične", navodi se u saopštenju.MarketingNajnovije vesti