turistički vodič Foto: Pixabay
Srbija

Licencirani turistički vodiči traže izuzeće od obaveze korišćenja fiskalnih kasa

Izvor: 
013info Uto, 22/03/2022 - 15:34Licencirani turistički vodiči rešili su da se obrate otvorenim pismom nadležnima, jer, kako ističu, nakon dve godine i nekoliko upućenih dopisa Ministarstvu finansija po pitanju uvođenja fiskalnih kasa, nisu dobili odgovor.

Udruženje turističkih vodiča Srbije, Udruženje turističkih vodiča Novog Sada, Udruženje turističkih vodiča Srbije – Niš, zatražili su od Ministarstva finansija da se njihova delatnost izuzme iz obaveze korišćenja fiskalnih kasa.

Oni su Sektoru za fiskalni sistem nadležnog ministarstva uputili molbu da podrže njihovu inicijativu i da se Uredbom o određivanju lica na koja se, usled specifičnosti delatnosti, ne odnosi odredba o evidentiranju prometa preko fiskalne kase, uvrsti i delatnost turističkog vodiča, poput taksista i advokata.

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

“Prošlo je gotovo dve godine od našeg prvog dopisa Ministarstvu finansija na temu uvođenja fiskalnih kasa turističkim vodičima, a kojim smo tražili da se ova delatnost izuzme iz obaveze evidentiranja prometa sa fizičkim licima putem fiskalne kase.

Uprkos činjenici da smo se u više navrata obraćali ovim povodom, pokušavali preko ličnih kontakata i telefonskim pozivima da dođemo do informacije zašto nemamo nikakav odgovor na našu molbu, odgovora i dalje nema.

Naša profesija je jedna od onih koje su bile najviše pogođene pandemijom, i uprkos tome ostali smo na marginama svih državnih institucija. Pomoć države u iznosu od dva minimalca dobili smo nakon 18 meseci bez ikakvih prihoda, i to tek nakon medijske podrške, na čemu smo medijima beskrajno zahvalni.

Specifičnost profesije turističkog vodica, činjenica da naše radno mesto nije statično, da nemamo poslovno sedište, već da su naše preduzetničke radnje registrovane u stanu gde živimo, da retko radimo sa fizičkim licima, uglavnom nas angažuju pravna lica, agencije ili firme, same po sebi su dovoljne da nas svrstaju u delatnosti oslobođenje od obaveze nošenja fiskalnih kasa. Vodič nema kancelariju, već telefonom dogovara mesto gde ce grupu sačekati i zatim se njegova delatnost odvija u pokretu (na Kalemegdanu, u Hramu Svetog Save, u muzeju, itd), često je više dana ili nedelja na turi u autobusu, po različitim gradovima u zemlji ili inostranstvu, ili pak veći broj meseci u godini provodi na stacionaru u turističkim centrima u inostranstvu radeći za naše agencije.

Zbog svega gore navedenog neophodno je osloboditi preduzetnike koji obavljaju delatnost turističkog vodiča obaveze posedovanja fiskalne kase.

Uostalom, da li ste bilo gde u svetu, na bilo kojoj manje ili više posećenoj turističkoj destinaciji, videli vodiče sa fiskalnim kasama oko vrata?

Konačno, po kom osnovu su taksisti i advokati oslobođeni fiskalnih kasa, a mi nismo? Osim sto su brojniji, a njihove profesije daleko vidljivije od naše?

U trenutku kada se približava početak turističke sezone, koju nakon više od dve godine svi željno iščekujemo, suočeni smo sa činjenicom da je ovo pitanje još uvek otvoreno.

Status naše profesije već decenijama ne postoji, a ova nova "regulativa" samo još više komplikuje naš položaj i zvanično nas svrstava u delatnosti čiji brojni problemi ostaju nevidljivi.

Nadamo se da će se u ovim komplikovanim vremenima nadležni organi ipak naći vremena i načina da sagledaju opravdanost našeg zahteva i donesu odluku od oslobađanja nošenja fiskalnih kasa za turističke vodiče”, navodi se u pismu licenciranih turističkih vodiča.

 
MarketingNajnovije vesti