Zlatibor Lončar printscreen (N1)
Srbija

Lončar: Mera daje rezultate, produžiti je na 24 sata

Izvor: 
Tanjug Uto, 26/10/2021 - 13:14Mera o uvođenju kovid propusnica daje predviđene rezultate, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da se zalaže za to da se ta mera produži na 24 sata.

"Ova mera daje željene rezultate, povećava se obim vakcinisanih, a druga stvar imate bezbedniji prostor za sve one koji se nađu na mestima gde te mere važe. Zalažem se da se to proširi na 24 sata, ne vidim nikakav problem za to jer maltene cela Evropa i veći deo sveta živi tako, to su okolnosti koje moraju da se prihvate", rekao je Lončar za Tanjug.

Onima koji su nezadovoljni zbog uvođenja kovid propusnica poručio je da razmisle da li im je bitnije to za šta se zalažu ili su bitniji zdravlje i životi građana.

Na pitanje da li će mera o kovid propusnicama biti produžena na 24 sata i šta o tome kažu u Kriznom štabu, ministar je rekao da će se o tome razgovarati i da je trenutno prelazni period da se svi uigraju i pripreme, ali da mislim da je to neophodno i da ćemo se ići na to.

"Nadam se za razumevanje Kriznog štaba jer jednostavno ušli smo u fazu kada imamo ozbiljne probleme, mnogo obolelih, mnogo ozbiljnije kliničke slike, mnogo više mladih obolelih, deca su nam obolela, trudnice. Nemamo pravo da se igramo, moramo da preduzimamo mere koje će da daju rezultat", zaključio je Lončar.

Od subote, 23. oktobra, od 22 sata stupila je na snagu najnovija mera republičkog Kriznog štaba koja podrazumeva da je u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru obavezno posedovanje validnih kovid propusnica, a od sinoć je krenulo i kažnjavanje onih koji se toga ne pridržavaju.

Protesti ispred zgrada Kona i Tiodorovića bezobrazluk

Proteste ispred stanova članova Kriznog štaba, Predraga Kona i Branislava Tiodorovića, ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenjuje kao nezapamćeni bezobrazluk i građanima poručuje da to više ne rade, jer im ni jedan ni drugi nisu krivi ni za šta.

"Hoću da poručim svim tim ljudima koji su otišli na privatne adrese doktora Kona i Tiodorovića da to više ne rade, jer ni jedan ni drugi nisu krivi za bilo šta. Oni su moj izbor za članove Kriznog štaba i iza svake njihove odluke ili predloga stojim ja. Ja sam taj koji jedini može da bude kriv. Prema tome, nemoj da idete ispred njihovih stanova, dođite ispred mog", rekao je Lončar za Tanjug.

Ministar je istakao da Kon i Tiodorović samo rade svoj posao i ponovio da su oni njegov izbor.

Lončar je svima, i onima koji se bune i koji se ne bune, poručio da se on prvi zalaže za kovid propusnice i dodao da će danas biti održan sastanak o tome da se prekine lanac prenosa virusa i u školama, među decom.

"Ja se prvi zalažem. Ja sam odgovoran, ja sam krv za sve onima kojima to ne odgovara, a ti koji to rade, ako im je na prvom mestu nešto drugo osim zdravlja i života ljudi, to govori o njima", rekao je Lončar.

Dodao je da ljudi koji nemaju veze sa medicinom pričaju o Pavlovićevoj masti i lekovima za goveda da leče koronu.

"Niko vam drugi nije kriv, ja sam. Sve iskalite na meni, ali mi ćemo ovde ići do kraja", poručio je Lončar i dodao da je danas 17-oro dece obolelo u Nišu, koji se nalaze na bolničkom lečenju, a deo njih je na respiratoru i ozbiljno su životno ugroženi.

Lončar je istakao da medicina nije demagogija već da moraju da se preduzmu konkretne stvari i dodao da će se zalagati za propusnice, odnosno bezbedno funkcionisanje.

"Neko ne želi da se vakciniše, nema nikakvih problema. Morate da imate PCR test da ste negativni ili antigenski test ili potvrdu da ste preležali koronu. Krajnje je jednostavno, nemamo nikakav problem da svi rade 24 sata, ali pod ovim uslovima. Od toga nećemo odustati, jer je to jedino što u ovom momentu spašava zdravlje svih građana Srbije i njihove živote", zaključio je Lončar.

U Beogradu se tokom sinoćnjeg protesta zbog kovid propusnica grupa građana okupila ispred zgrade u kojoj živi dr Predrag Kon i zatražila njegovu ostavku, jer se, kako su tvrdili, sprovode nemedicinske mere, a zaraženih i preminulih je sve više.

Takođe, pre nekoliko večeri, grupa građana je protestovala i u Nišu ispred zgrade u kojoj živi dr Branislav Tiodorović.
MarketingNajnovije vesti