Zlatibor Lončar printscreen (N1)
Srbija

Lončar: Nije bitno ko je napravio vakcinu, bezbednost građana je na prvom mestu

Izvor: 
B92 Pet, 14/08/2020 - 12:07

Ruska vakcina protiv kovid 19 izazvala je burne reakcije po celom svetu, a da li je Srbija zainteresovana za kupovinu te vakcine? Ministar Zlatibor Lončar navodi da to pitanje nema jednostavan odgovor, jer kada hoćete da uzmete bilo koji lek postoje određena pravila koja moraju da se ispoštuju.

"Nijednu vakcinu ne možete da uzmete ako ne ispuni uslove koje potpisuje Agencija za lekove i medicinska sredstva u Srbiji", rekao je Lončar naglašavajući da vakcina treba da ima sve ispunjene uslove koje garantuju da je sigurna i bezbedna i da daje rezultate.

"Nije bitno ko je napravio vakcinu, svaka vakcina koja ispuni uslove i prođe kontrolu, može da se da građanima, i tu se ništa neće promeniti. To će tako biti jer je bezbednost naših građana na prvom mestu", rekao je Lončar.

"Molim vas da ne pretvarate ovo u druga pitanja, ovo su pitanja struke i tako će biti", dodao je on za TV Prva.

Ministar Lončar napominje da ne možemo da uvezemo nijednu vakcinu dok se ne odobri. Iste sekunde kada se ispune uslovi i Agencija da dozvolu, istog dana može da se uveze a već narednog i da se pusti u primenu.

Lončar napominje da moramo da budemo spremni za drugi talas na jesen, jer nas je korona više puta iznenadila, ne samo nas nego ceo svet.

"Niko nije očekivao da će da rastu brojevi, da budu nikad veći. Možete da zamislite kako će tek da bude kada se udruže sa drugim virusima, kada ne budemo mogli da provetravamo i da izlazimo napolje jer će biti hladnije pa ćemo više biti u zatvorenom", izjavio je ministar, i dodaje da će sve uraditi da spremni dočekamo jesen, a da se te pripreme odvijaju kao da vakcine neće biti.

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji dece protiv gripa, Lončar naglašava da ta odluka zavisi od procena pedijatra i stručnih ljudi.

"Mi se uvek oslanjamo na zdravstvo. Ne radi se o tome da ćemo da teramo nekoga, svako će postupati kako struka kaže. Ne treba od toga praviti temu koju ćemo da pričamo van struke, treba prepustiti to onima koji se razumeju u to, i na osnovu preporuke ćemo delovati", rekao je Lončar.
MarketingNajnovije vesti