Siniša Mali
Srbija

Mali: Do sada podeljeno 121.000 besplatnih vaučera; Prosečna penzija sledeće godine veća od 310 evra

Izvor: 
Tanjug Sub, 02/07/2022 - 11:37Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je do sada podeljena 121.000 besplatnih vaučera za odmor u Srbiji, od ukupno 200.000 vaučera i da se prijavilo 65.000 penzionera i 37.000 nezaposlenih lica.

Mali je rekao da je želja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je reč o podeli vaučera u iznosu od 15.000 dinara, bila da građani ostanu i provedu odmor u Srbiji.

''Jedan par penzionera dobija 30.000 dinara, to je ozbiljna pomoć i podrška. Opet smo pogodili pravu metu'', rekao je Mali za TV Pink.

On je kazao da je dodela besplatnih vaučera, takođe, podrška turizmu u Srbiji, naglasivši da su hoteli u Srbiji puni.

Mali je kazao da je u prvih pet meseci ove godine 70 odsto turista više nego prošle godine i dodao da je to ogroman priliv za srpski turizam.

''To su i radna mesta, porez na dodatu vrednost, tako punimo budžet'', naveo je ministar.

Dodao je da nijedna mera države nije slučajna već da je plod precizne analize i odgovornog pristupa ekonomskoj politici.

Prosečna penzija sledeće godine veća od 310 evra

Ministar finansija izjavio je  da će u skladu sa najavljenim povećanjem, prosečna penzija u Srbiji sledeće godine biti veća od 310 evra, a prosečna plata veća od 700 evra.

Mali je podsetio da je najavljeno ukupno povećanje penzija od 19,1 odsto i da će prvo povećanje biti sprovedeno od 1.novembra ove godine, a drugo od 1.januara 2023.godine.

''Takođe, biće povećane plate i minimalna zarada i od 15. avgusta počinju razgovori između sindikata i poslodavaca, a ako se ne dogovore, vlada će se uključiti 1. septembra'''', rekao je Mali.

Naveo je da je minimalac 2012. iznosio 15.000 dinara i da je cilj da sledeće godine bude 340 evra.

''Ako dođe do povećanja miniminalne zarade, u potpunosti ćemo rasteretiti poslodavce kroz smanjenje nekih doprinosa i kroz povećanje neoporezivog dela dohotka'''', kazao je ministar.

Govoreći o predstojećoj jeseni i zimi, Mali je rekao da situacija nije laka i da nas čeka teška zima.

Kako kaže, u poslednje tri godine krize, država je uvek preuzimala taj teret na sebe i pokazala snagu i stabilnost svojih finansija i ozbiljnost ekonomske politike.

''I dalje kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica, imamo svega dovoljno - brašna, pšenice, kukuruza, ulja, šećera, imamo čak i za izvoz da pokrijemo osnovne potrebe u regionu'''', rekao je Mali.

Dodao je da su cene struje i gasa skočile, a da se u Srbiji još nisu promenile, kao i da se cena goriva i dalje kontroliše.

Na pitanje da li će biti nekih poskupljenja, Mali je rekao da će se teško izdržati sa sadašnjim cenama i da se rade razne analize, ali da će to biti daleko ispod tržišnih cena koje su trenutno u svetu.

Govoreći o poseti crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Mali je rekao da se konačno više razmišlja o budućnosti nego prošlosti čemu, kako kaže, svedoči i pitanje Temeljnog ugovora, kao i Otvorenog Balkana.

Mali je kazao da je razgovarano o mnogo zajedničkih projekata kao što je luka Bar, kako za uvoz i izvoz robe.

''To bi sa sobom povuklo izgradnju auto-puta Beograd-Bar. Sa druge strane i pruga treba da se rekonstruiše, koja bi išla čak do Budimpešte, naveo je Mali.

Na pitanje da li sebe vidi u novoj vladi, Mali je rekao da to nije pitanje za njega i da mu je važnije pitanje da li je u timu Aleksandra Vučića ili ne.

''Ovo je deseta godina da radimo zajedno, od kako je on postao prvi potpredsednik vlade. Meni je veliko zadovoljstvo i čast, ne postoji osoba koja više voli i koja se više bori za Srbiju od Vučića i meni je važno da sam na njemu na raspolaganju'''', kazao je Mali.
MarketingNajnovije vesti