Novac
Srbija

Mali: "Država ima dovoljno novca"; Evo ko i kada može da očekuje uplatu

Izvor: 
B92/TVPrva Pon, 02/08/2021 - 21:01 

Imajući u vidu na sve pakete pomoći građanima i privredi koje je naša zemlja izdvojila, "Srbija apsolutno pokazuje da je pobednik i u oblasti ekonomije", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

"To je jedan par rukava. Drugi je deficit. Još jedna čestitka građanima Srbije - mi smo i u junu i u julu mesecu imali suficit u budžetu od skoro 60 milijardi dinara, dakle 500 miliona evra. Kada pogledate rezultat koji imamo za prvih sedam meseci, mi smo planirali minus od 198 milijardi, a imamo minus od samo 38,5 milijardi. Dakle, za 160 milijardi dinara bolji je rezultat nego što smo predvideli. Raste i industrija i prehrambena i turizam i ugostiteljstvo... Sve nam raste", istakao je Mali.

Dodaje da Srbija ima veću naplatu PDV-a, svih akciza i svih drugih oblika poreza nego što smo imali 2019. godine, objavio je B92.

"Evo jednog podatka: naplata putarine za prvih šest meseci - 2019. je bilo 10,7 milijardi dinara, ove godine u istom periodu je 13,7 milijardi dinara. Dakle, skoro 30 odsto više sada nego 2019. koja je bila pred koronu i koja je bila najbolja. Privreda se vratila, sve se bolje i prodaje i kupuje, što jeste posledica ekonomskih mera koje smo preduzeli", dodao je Mali.

Mali je zatim objasnio ko će sve dobiti novac od države, kojom dinamikom i da li država ima dovoljno novca za to.

"Apsolutno ima, sve ovo što sam govorio ide u prilog tome da mi imamo dovoljno novca da isplatimo svu pomoć. Na kraju krajeva, svako obećanje koje smo dali mi smo ispunili u dinar i u dan. Ove godine - ne samo tri puta po 50 odsto minimalnih zarada, nego i za građane. Dakle, mi smo isplatili 30 evra za preko 5,7 milona građana Srbije, isplatili smo i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali, 60 evra za sve nezaposlene u našoj zemlji, 100 evra za sve koji žive na teritoriji KiM plus 200 evra za one koji su nezaposleni", istakao je Mali.

Podseća da nas očekuje u septembru dodatnih 50 evra za penzionere, u novembru dodatnih 30 evra za sve građane Srbije koji su se prijavili, ono što je predsednik Vučić najavio, 20 evra u decembru i 20.000 dinara za sve penzionere u februaru naredne godine.

"Pokazujemo ne samo da je država jaka, stabilna i da ima novca, već hoćemo da pomognemo i podržimo one koji su najugroženiji pandemijom koronavirusa. Podsetimo, prva mera koju je Vlada Republike Srbije preduzela kada je pandemija koronavirusa krenula bila je isplata 4.000 dinara svakom penzioneru u aprilu prošle godine. Uvek nam je pomoć bila usmerena ka našim najstarijim sugrađanima kada je korona u pitanju, s obzirom na to da jesu najugroženija kategorija", kazao je Mali.

Što se tiče kritika da se ovom pomoći "kupuju glasovi na izborima", Mali navodi da su to potpune besmislice.

"Jesmo li mi povećali penzije u januaru mesecu ove godine po švajcarskoj formuli za 5,9 odsto? Da li smo isplatili krajem prošle godine penzionerima 5.000 dinara dodatne pomoći? Da li ove godine isplaćujemo pomoć koju smo obećali građanima Srbije? Da. Da li je nekih izbora bilo u januaru, februaru, ove godine? Nije. Dakle, ovde se radi o odgovornoj ekonomskoj politici. Već četiri, odnosno pet godina unazad, od 2017. godine, rastu i penzije i plate u javnom sektoru, rade minimalna zarada, raste BDP, pri čemu držimo makroekonomsku stabilnost, držimo učešće javnog duga u BDP-u - sve nam je pod kontrolom. Ovim pokazujemo osnovu naše politike a to je briga o svakom građaninu", istakao je Mali.

Što se tiče minimalne zarade, Mali je napomenuo da očekuje teške razgovore, kao i svake godine, ali da će država izaći sa predlogom da se, po prvi put, ide na minimalnu zaradu iznad 300 evra.

"Pre samo osam, devet godina ta minimalna zarada je bila 15.000 dinara. Danas je već 32.000 dinara. Ići ćemo na preko 35.000 dinara. Mnogo će veće povećanje minimalne zarade biti nego što je rast BDP-a, što opet pokazuje koliko smo usmereni ka tome da podizanjem minimalne zarade u celoj Srbiji podignemo i nivo prosečnih plata jer je to najveći pokretač povećanja prosečnih plata. Ona je u maju mesecu bila preko 65.000 dinara u Srbiji. Do kraja ove godine mi ćemo biti već i na 600 evra, a sledeće godine i na 620-630. S te strane, životni standard građana Srbije raste", kazao je Mali.

 
MarketingNajnovije vesti