Siniša Mali
Srbija

Mali: Firmama jeftini krediti od ponedeljka, gazdinstvima 2,6 milijardi dinara

Izvor: 
Tanjug Sre, 15/04/2020 - 14:06"Privatna preduzeća moći će od ponedeljka da konkurišu za jeftine kredite, a ukupna suma novca za koju država garantuje iznosi dve milijarde evra", saopštio je ministar finansija Srbije Siniša Mali nakon sastanka tima za implementaciju ekonomskih mera za podršku privredi tokom pandemije koronavirusa.

Na sastanku tima doneta je odluka o podršci poljoprivrednim gazdinstvima kojima će biti omogućeno da dobiju dodatnih 2,6 milijardi dinara podrške preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Obe odluke koje su danas donete biće prosleđene Vladi Srbije koja će ih sutra usvojiti.

"Dve važne oduke smo doneli, odluke koje smo i obećali da ćemo doneti tokom ove nedelje, a to je usvajanje uredbe o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra", rekao je Mali.

Od utorka isplata prvih sredstava Fonda za razvoj

"Prva isplata novca za pomoć privrednicima koji su poslali zahteve Fondu za razvoj Srbije počinje u utorak", najavio je Mali.

Mali je rekao da je Fondu za razvoj Srbije do danas stiglo oko 20 prijava.

"Predlog je da već narednog utorka, kada je prva sednica Upravnog odbora Fonda oni koji su se prijavili dobiju pomoć", kaže ministar finansija.

Podseća da je reč o jeftinim kreditima do 36 meseci sa jedan odsto kamate na dinarska sredstva.

"Prvim privrednicima koji su se prijavili u utorak će biti odobreni zahtevi za sredstva kako bi što pre novac došao do njih", poručio je Mali i naveo da to govori da je implementacija programa ekonomskih mera pomoći privredi zbog epidemije uveliko počela.

"Pozivam sve privrednike koji se još nisu prijavili, prijavite se, mi završavamo potrebne procedure i po dogovoru i dinamici koju smo definisali ta pomoć će biti isplaćivana", rekao je Mali.

Poslednjih par dana, kaže, ekonomski štab je na ovim uredbama radio zajedno sa Narodnom bankom Srbije i poslovnim bankama.

Prva uredba koja se odnosi na sredstva namenjena preduzećima sutra će se naći na sednici Vlade Srbije i već od ponedeljka se kreće u njenu implementaciju.

"To znači da će preduzećima u privatnom sektoru biti jeftini krediti u ukupnom iznosu od dve milijarde evra za koje garantuje Srbija već od ponedeljka", rekao je Mali.

Druga uredba koja je danas doneta i sutra ide na usvajanje u Vladu Srbije je Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima.

Reč je o dodatnih 2,6 milijardi dinara koje idu preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Ekonomske mere se primenjuju na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, odnosno za ona gazdinstva koja rade kao preduzetnici.

"Imate veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača koji nisu preduzeća, upravo se ove mere, 2,6 milijardi dinara, odnose na njih".

Na ovaj način, kaže Mali, potpuno je završen pravni okvir koji je vezan za implementaciju svih najavljenih ekonomskih mera države za privredu, a koje su "teške" više od 600 milijardi dinara.

Podseća da su prošle nedelje donete uredbe za odlaganje poreza i doprinosa, uredba koja se odnosi na direktnu novčanu pomoć i isplatu minimalca privrednicima kao onu koja se odnosi na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

Prošle nedelje doneta je takođe i uredba koja je vezana za Fond za razvoj.

"Na takav način završavamo kompletan pravni okvir i regulativu za primenu ovih mera. Ono što je meni posebno drago po pitanju rezultata koji su već do sada ostvareni, samo u prethodna dva dana 83.800 preduzetnika se prijavilo preko sajta Poreske uprave za učešće u programu koji je vezan za ove ekonomske mere. Ako uzmete u obzir da 300.000 njih ima račun u samo jednoj banci i da se automatski ove mere primenjuju na njih".

Skoro 400.000 preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća se već prijavilo samo u ova dva dana za ovaj program, dodao je Mali.

"Cilj ekonomskih mera bilo je održavanje pune zaposlenosti, dostignutog nivou zaposlenosti i s druge strane, podrška privatnom sektoru, onima kojima je naša pomoć najpotrebnija".

Do kraja meseca svi ostali imaju priliku da se prijave preko sajta Poreske uprave i već prve nedelje maja će biti isplaćen prvi minimalac za one koji su se prijavili.

Šta privrednici pitaju ministra finansija preko Instagrama?

Mali je odgovarao danas na pitanja građana i privrednika koja su mu upućena putem zvaničnog Instagram profila, a koja su u vezi sa Programom ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi.

Za manje od jednog dana je na zvaničan profil ministra, putem direktnih poruka i komentara, stiglo više od 2.000 poruka, koja se uglavnom odnose na pitanja o tome da li imaju pravo na korišćenje olakšica koje su predviđene Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, kao i na koji način mogu da se prijave za Program ekonomskih mera.

 

Ministarstvo u saopštenju podseća da je potrebno da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine.

U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat "1.4. datum plaćanja" u koji treba da upišu 4.1.2021. godine.

"Na taj način automatski postaju deo ovog programa", poručuju iz ministarstva.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

Kada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.

Ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade, kažu nadležni.

"Nakon što privrednici otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza".

Podsećaju građane i privrednike da na sajtu Ministarstva finansija www. mfin.gov.rs mogu da pronađu tekst pomenute uredbe, zatim dokument pod nazivom "Najčešća pitanja i odgovori" kao i "Uputstvo za primenu Uredbe o fiskalnim pogodnostima", a odgovori ministra na postavljena pitanja se mogu pronaći u komentarima ispod fotografije na instagram profilu.

S obzirom na broj postavljenih pitanja, na njih će se i dalje odgovarati u toku današnjeg i narednih dana, a kako bi svi građani i privrednici razrešili svoje nedoumice.

Rok za podnošenje poreske prijave je kraj aprila, a za otvaranje namenskog računa 25. april 2020. godine.

 
MarketingNajnovije vesti