Siniša Mali
Srbija

Mali: Javne finansije stabilne, prvi put u istoriji BDP će preći 60 milijardi evra

Izvor: 
N1 Ned, 04/12/2022 - 13:05Ministar finansija Siniša Mali rekao je na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava da su javne finansije stabilne, bez obzira na krizu, da je stabilan svaki makroekonomski indikator, a da će BDP prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra.

 Borili smo se za svakog investitora, otvorili nova radna mesta, kazao je Mali na sednici na kojoj je javno slušanje predstavljanja Predloga zakona o budžetu za 2023. On je dodao da Srbija ima 285 milijardi dinara na racunu, prema podatku od petka, javni dug 54 odsto od BDP.

„Ispunili smo obećanje da neće preći 60 odsto po standardima Mastrihta, odnosno Evropske unije, poručio je Mali i dodao da su prihodi 7,8 odsto veći nego u rebalansu.

On je istakao da ima tri stuba budžeta: očuvanje standarda građana, kroz povećanje penzija, plata u javnom sektoru za 12,5 odsto, 20 odsto u vojsci, a od 1. januara i za 14,3 odsto povećanje minimalne zarade, zatim drugi stub – infrastrukturni projekti sa udelom u budžetu od 6,8 odsto i treći stub – energetika, kroz restrukturiranje energetskih preduzeća. Dodao je i da je ostavljena rezerva za gas i naftu.

Banatski dvor je pun kada je u pitanju gas, imamo za sada taj preko Turske, a kada je struja u pitanju, imamo ugalj koji je stigao iz Indonezije. Imamo i dalje najjeftiniju struju, poručio je Mali.

Kazao je i da su sa MMF dogovorena nova fiskalna pravila u Zakonu o budzetskom sistemu.

„Nije lako nikome u ovo vreme… u kakvoj se situaciji nalazi Evropa i svet. Sami znate da je teško projektovati šta će se dešavati sledeće nedelje, s obzirom na rat u Ukrajini, a posebno za narednu godinu“, naveo je Mali.

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković poručila je da je budžet rezultat koordiniranog rada institucija, kao i da je struktura budžetskih rashoda adekvatna.

Ona je istakla da je budžet ralistično projektovan u skladu sa globalnim uslovima.

Poslanici će sutra raspravljati o Predlogu zakona o budžetu za 2023. godinu.
MarketingNajnovije vesti