Matematika test Foto: pixabay
Srbija

Mali maturanti danas polažu rezervni test iz matematike

Izvor: 
Bllic/021 Čet, 20/06/2019 - 08:03

Mali maturanti danas polažu rezervni test iz matematike. Polaganje je zakazano za 9 časova. 
 
Ovo je treći i poslednji test koji osmaci polažu u okviru male mature, i koji je trebalo da bude održan u utorak, ali su se veče pred polaganje zadaci pojavili na društvenim mrežama.
 
Podsetimo, osmaci su u ponedeljak polagali završni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, i sve je prošlo bez ikakvih problema, da bi se istog dana, a veče pred polaganje testa iz matematike, u javnosti pojavili rukom pisani zadaci, za koje su pojedini mediji tvrdili da su rešenja testa iz matematike i da kruže društvenim mrežama. Zbog toga je Ministarstvo prosvete odložilo test iz matematike za četvrtak, odnosno danas, kada će deca polagati rezervni test.
 
Rezervni zadaci našli su se pred đacima i juče, na kombinovanom ispitu, što je učinjeno iz predostrožnosti.
 
Informacija da se testiranje pomera za četvrtak, osmacima je saopšteno pola sata pred polaganje, kada je većina njih već bila u školi i pripremila se za početak ispita. 
 
Čitava situacija izazvala je nezadovoljstvo među određenim osmacima i roditeljima, zbog čega su organizovali i proteste, tražeći smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića. Izneli su zahtev i da se upis u srednje škole obavi samo na osnovu uspeha tokom osnovnog obrazovanja.
 
Prvi protest održan je u utorak, okupili su se i juče, a najavljen je novi skup i za danas u 13 časova.
 
Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da "zarade" maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena. Test iz srpskog jezika i matematike "vrede" po 13 bodova, kombinovani test 14, a zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini.
 
Preliminarni rezultati završnih ispita očekuju ih već u petak, 21. juna od 8 časova, a biće istaknuti u osnovnim školama. Prijem žalbi i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita, planiran je za subotu, 22. jun od 8 do 16 časova u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama.
 
Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak, 27. juna, do 8 časova ujutru, nakon čega naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učenici činiti u svojim matičnim osnovnim školama.
 
U koju srednju školu su primljeni, saznaće sedmog jula, a sledeća dva dana planirana su za upis.MarketingNajnovije vesti