novac
Srbija

Mali: Preveliko povećanje minimalca vodi u sivu zonu i otpuštanje radnika

Izvor: 
Tanjug Pet, 28/08/2020 - 14:39Vlada Srbije će do kraja naredne nedelje izaći sa predlogom o visini minimalne zarade za 2021. godinu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da će se tražiti kompromisno rešenje kojim će, u trenutnoj krizi izazvanom virusom korona, biti zadovoljni i radnici i poslodavci. 
 
Mali je naveo da je povećanje minimalca pitanje kompromisa, jer sindikati traže veće povećanje minimalne zarade, a s druge strane poslodavci gledaju šta je za njih realno.
 
"Pogotovo sada, imajući u vidu da smo mi danas u jednoj velikoj ekonomskoj krizi, ne samo Srbija, već cela ekonomija globalno. Zbog toga moramo biti oprezni i pametni. Radimo analize, Vlada Srbije će do kraja naredne nedelje izaći sa predlogom minimalne zarade, pa ćemo na kraju sesti i sa poslodavcima i sindikatima da nađemo kompromis", rekao je Mali.
 
Dodaje da minimalna zarada u glavi građana Srbije znači da se životni standard poboljšava, a s druge strane, kaže, treba imati u vidu i interese poslodavaca, jer preveliko povećanje minimalca vodi u sivu zonu i otpuštanje radnika.
 
"Zbog toga je balans veoma važan. Ja se minimalnom zaradom bavim poslednje dve godine, uvek smo nalazili dobro i kompromisno rešenje, tako da nemam sumnju da ćemo naći i ove godine", naveo je Mali.
 
Članovi Socijalno-ekonomskog saveta zvanično su u utorak, 25. avgusta, počeli pregovore o visini minimalne zarade za 2021. i na sastanku su sindikati zatražili da minimalna zarada bude u iznosu minimalne potrošačke korpe od 37.500 dinara, a poslodavci da rast minimalca ne padne na teret privrede.MarketingNajnovije vesti