Srbija

Mali se žalio na odluku FON-a o doktoratu

Izvor: 
Beta Sub, 16/11/2019 - 02:26Ministar finansija Siniša Mali podneo je žalbu na odluku Fakulteta organizacionih nauka (FON) kojom mu je izrečena javna osuda zbog neakademskog ponašanja prilikom pisanja doktorata, izjavila je Centru za istraživačko novinarstvo (CINS) rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.
Popović je za CINS potvrdila da je Rektoratu podneto pet žalbi iz akademske zajednice. Žalbu su podneli profesor Dušan Teodorović, koji ju je podneo u ime grupe od preko 200 nastavnika i profesora, kao i Predrag Simonović, profesor sa Biološkog fakulteta.
 
Podnete su i žalbe profesorki sa Geografskog fakulteta, Vesne Miletić Stepanović i Ljubice Rajković, kao i doktora Alekseja Tarasjeva sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković". Sve te žalbe su objedinjene u jednu koju je rektorka Popović predala Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu 8. novembra, dodaje CINS.
 
Međutim, na odluku Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu se žalio i Siniša Mali. "Moram da kažem da su naknadno stigle i tri žalbe u ime kandidata. Njegova lična i dve od strane njegovih opunomoćenika", rekla je ona.
 
Rektorka Popović nije mogla da kaže više o sadržaju žalbi koje su podnete, ali je apelovala na javnost i medije da budu suzdržani dok se ne donese konačna odluka. "Verujte mi, svi želimo da se ova stvar završi zato što je ovo jedna situacija koja opterećuje Univerzitet, opterećuje javnost i važno je da to prevaziđemo i idemo dalje", rekla je ona.
 
Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta bi trebalo do 22. novembra da donese odluku o spornom doktoratu ministra Malog.
 
Nastavno-naučno veće FON-a donelo je krajem oktobra odluku da usvoji izveštaj Etičke komisije tog fakulteta i predloži meru javne osude Siniše Malog zbog delova neakademskog ponašanja. Veće nije glasalo o plagijatu iako je nekoliko članova to tražilo. MarketingNajnovije vesti