Ključ Foto: pixabay
Srbija

Mame koje su zbog "jednog papira" odbijene za subvencije za stan ipak neće ostati bez novca

Izvor: 
Euronews Srbija Ned, 07/08/2022 - 10:50Mame koje su odbijene za subvenciju države za kupovinu prvog stana, jer su umesto predugovora dostavile kupoprodajni ugovor, ipak neće ostati bez novca.

 

U resornom Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu za Euronews Srbija da će "u narednom periodu nadležni učiniti sve da se pronađe pravni osnov da one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države".
"Uredba kojom se definišu uslovi za dodelu subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine jedna je od najvažnijih mera za podsticaj nataliteta i podrške majkama u Srbiji. Budući da je dosadašnja praksa pokazala da su postojale nedoumice u primeni Uredbe i da su majke umesto predugovora podnosile ugovore o kupoprodaji nekretnine, u narednom periodu nadležni organi će učiniti sve da se pronađe pravni osnov da one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države", kažu u Ministarstvu.
 
Oni su pozvali sve majke koje su rodile decu u ovoj godini, ukoliko ispunjavaju uslove, da podnesu zahtev za subvenciju za kupovinu nekretnine.
 
Podsećamo, više majki koje ispunjavaju uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta odbijene su jer su umesto predugovora o kupovini nekretnine dostavile zaključen ugovor. Udruženje "Mame su zakon" uputilo je zahtev predsednici Vlade Sbije da se izmeni Uredba o potrebnoj dokumentaciji, jer tu leži nelogičnost koja je zbunila mnoge parove - traži se da kredit bude odobren, a da sa druge strane parovi dostave predugovor o kupovini stana.
 
Mame nisu mogle da reše nedoumicu oko dokumentacije ni u službama na lokalnom nivou. 
 
Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura kaže da je razgovarala sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević i da je od nje dobila obećanje da će dati sve od sebe da se nađe model po kom bi mogle da se obeštete porodice koje ispunjavaju sve uslove, ali su odbijene jer su dostavili ugovor umesto predugovora.
 
"Mi smo predložili da Vlada Srbije donese poseban zaključak iz kog će moći da se crpi pravni osnov na osnovu koga će se tim porodicama uplatiti ono što bi im pripalo da je komisija pozitivno odlučila. Postoji nedoumica kako da se uplate sada sredstva. Jedno od rešenja moglo bi da bude da država uplati odmah novac banci, a da banka smanji ratu kredita i da nađe model kako da se izađe u susret porodicama", navela je Macura.
 
Igor Jovanović iz Subotice za Euronews Srbija kaže da mu je drago što su stvari pomerile sa "mrtve tačke" i da su obavešteni da se radi na pronalaženju rešenja za njihovo pitanje. 
 
"Traži se rešenje kako taj novac da bude uplaćen, da li će biti namenski račun. Meni taj novac ne treba za malverzacije već za ono za šta je namenjen", rekao je Igor.
 
On i supruga podigli su dva kredita. Igor keš kredit za učešće u kupovini stana, a supruga stambeni. Za oba kredita mesečna rata im je bezmalo 500 evra.
 
Do sada su subvencije za stan dobile samo četiri majke - iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja. Trenutno je u proceduri još 39 zahteva.
 MarketingNajnovije vesti