Foto: Pixbay.com
Srbija

Mame su zakon: Da se starosna granica za vantelesnu oplodnju potpuno ukine

Izvor: 
Beta Pon, 25/07/2022 - 22:05Udruženje "Mame su zakon" saopštilo je, povodom pomeranja starosne granice za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina, da će se zalagati da se ta granica potpuno ukine.
 

"Zadovoljni smo što je naš zahtev prihvaćen, ali tu nećemo stati. Podsećamo da je jedan od prvih saveta onima koji prolaze kroz vantelesnu oplodnju da smanje stres, što je u uslovima intenzivne trke, kako sa finansijama tako i sa vremenom, gotovo nemoguće i zato ćemo se zalagati za to da se starosna granica u potpunosti ukine", izjavila je predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura.

 
U saopštenju udruženje podseća da se parovi zainteresovani da o trošku RFZO prođu kroz proces vantelesne oplodnje već mogu prijaviti za pregled kod nadležne Komisije, a da je posebno važno da će žene koje su napunile 45 godina dok se čekalo na usvajanje izmena pravnilnika, imati mogućnost da po hitnom postupku zakažu komisiju.
 
Rok za ovu grupu žena za pribavljanje dokumentacije i komisijski pregled je poslednji dan oktobra.
 
Vlada Srbije je 14. jula usvojila izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kojom se omogućava vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina.
 
 
 MarketingNajnovije vesti