Foto: pixabay
Srbija

Mame su zakon: Neobavešteni državni organi odbijali zahteve majki dece sa invaliditetom

Izvor: 
021 Ned, 27/06/2021 - 10:16"Ne primamo zahteve, ni dokumentaciju", "Nemate pravo na tuđu negu i pomoć ako primate naknadu zarade", "Čekamo 1. jul", "Nismo znali da je taj član izbačen iz zakona"...
 
Kako navodi Udruženje "Mame su zakon", ovo su samo neki od odgovora neobaveštenih državnih organa koje su dobile majke dece sa invaliditetom koje su se posle 5. juna obratile državnim organima sa zahtevom da njihovo dete ostvari dugoočekivano pravo na tuđu negu i pomoć. 

"Naime, odredba člana 12. stav 7. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koja je majke uslovljavala da biraju između dva prava - prava na naknadu zarade i prava na pomoć i negu drugog lica, odnosno tuđu negu i pomoć (TNP), odlukom Ustavnog suda je proglašena neustavnom i stupila je na snagu 5. juna. To znači da dete sada može da prima tuđu negu i pomoć i pored toga što su se majke odlučile na naknadu zarade", naovdi ovo Udruženje.

Ujedno podseća mame da što pre podnesu novi zahtev za TNP, jer se ostvarenje tog prava računa od trenutka podnošenja zahteva. 
 
"Udruženje 'Mame su zakon' apeluje na državne organe da ne vraćaju majke kući sa objašnjenjem da to pravo nemaju ili da treba da sačekaju 1. jul i stupanje na snagu izmena Zakona, već da im dopuste da zahteve podnesu", navodi Udruženje.
 
Takođe, poziva sve majke čijoj je deci posle 1. jula 2018. godine prestalo pravo na TNP ili koje nisu mogle da podnesu zahtev (jer su se odlučile na naknadu zarade jer je ona u tom trenutku bila veća) da se jave Udruženju na mejl adresu [email protected] kako bi ih poučile o pravu na obeštećenje.
 

 
MarketingNajnovije vesti