Foto: Pixabay
Srbija

Manje od šest odsto građana redovno prati kulturne događaje, najviše vole bioskop i pozorište

Izvor: 
021.rs Uto, 07/02/2023 - 12:28Omiljene kulturne prakse građana Srbije su odlazak u bioskop i pozorište, gledanje filmova i čitanje knjiga.
 
Samo mali broj građana uživa u džezu, klasičnoj muzici, elektronskim knjigama, pa čak i bavljenju nekom umetničkom aktivnošću, pokazalo je istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul).
 

Rezultati istraživanja pokazuju da tendencije u kulturi Srbije ipak imaju pozitivan predznak, "premda nam pravi posao tek predstoji, posebno na planu digitalne kulture, inovativnosti i interaktivnosti, kao i povećanja redovne publike koja prati kulturne događaje, a koja prema podacima iznosi nešto više od 5,6 odsto".

Između ostalog, istraživanje odgovara na pitanja koliko naši sugrađani učestvuju u kulturnom životu u poslednjih pet godina, šta to volimo i ne volimo u kulturi, koliko smo prisutni, kakva su nam kulturna interesovanja, navike i koliko smo spremni da potrošimo na kulturne sadržaje.
 
Ovi podaci predstavljeni su u izdanju "Kulturna participacija građana Srbije", istraživača Zaprokula Slobodana Mrđe i Marijane Milankov. 
 
Od planiranih 1.600 ispitanika, anketiran je 1.521, što je 95 odsto realizacije uzoraka, a učestvovalo je 50 anketara iz sredina u kojima je vršeno ovo istraživanje. MarketingNajnovije vesti