Tatjana Matić

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Srbija

Matić: Kovid propusnice bi trebalo da važe ceo dan, produžava se rok za vaučere za Italiju, Bugarsku, za Grčku ne

Izvor: 
RTV/Tanjug Sre, 27/10/2021 - 19:41Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je i članica Kriznog štaba, izjavila je da danas bi kovid propusnice trebalo da tokom celog dana budu uslov za ulazak u ugostiteljske objekte.

Ona je osudila okupljanja ispred domova doktora Predraga Kona i Branislava Tiodorovića i vređanja koja su oni doživeli.

"Svako ko misli da se virus može pobediti drugim sredstvima, a ne vakcinacijom i kovid propusnicama u zabludi je, a tu zabludu ljudi plaćaju životima", rekla je Matićeva gostujući na RTS-u.

Poručila je da je u ovom trenutku društvo važnije od pojedinca, da celo društvo pati, a ako pojedinci to ne mogu da shvate, ne bi trebalo da povlađujemo takvim trendovim.

Dodala je da ni druge zemlje, kao što su Italija, Francuska, Španija nisu dozvolile da ih takva uverenja pokolebaju.

TAS: Moguće da Grčka produži rok za vraćanje novca

Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije (TAS) saopštilo je danas da je od kolega iz Grčke dobilo informacije o tome da im je obećano da će rok za povraćaj novca za zamenske vaučere, ipak, biti produžen.

TAS je u saopštenju naveo i da niko ne raspolaže podacima o ukupnoj sumi novca koja se nalazi "zarobljena" u Grčkoj, a da se procene kreću od 25 miliona evra do čak 50 miliona evra.

Udruženje je navelo i da naše turističke agencije većinom nemaju ugovore sa grčkim turističkim agencijama, već direktno sa hotelima i vlasnicima privatnog smeštaja.

"I hoteli i vlasnici privatnog smeštaja, odbijaju da vrate novac našim turističkim agencijama, jer ga i nemaju", navodi TAS.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija tvrdi da nije tačno da je iskorišćeno samo 50 odsto zamenskih vaučera za putovanja već da taj procenat iznosi 70 i navela da će neke zemlje produžiti rok važenja ovih vaučera, a neke neće.

Matić je gostujući na RTS-u navela da je od svog grčkog kolege dobila informaciju da njihova uredba o zamenskim putovanjima neće biti produžena.

Za razliku od Grčke, neke druge zemlje kao što su Italija, Francuska, Španija, Bugarske i Malta će produžiti rok, pa će vaučeri moći da se iskoriste i sledeće godine.

"U Grčku se moglo putovati, a letos niste mogli da nađete let za Tursku koliko su bili puni čarter letovi. Moramo napraviti razliku između destinacija gde je bilo moguće putovati i gde nije" rekla je Tatjana Matić.

Poručila je da će biti produžen rok za zamenska putovanja u zemlje gde nisu priznavali naše sertifikate o vakcinaciji.

Matić je ponovila da će turistima koji nisu uspeli da realizuju vaučere, turističke agencije morati da vrate novac, a agencijama koje nisu likvidne pomoći će se uredbom koju Ministarstvo priprema.

Njena suština je u tome da će se agencijama omogućiti da kod Fonda za razvoj dobiju povoljne kredite za ovu namenu.

 
MarketingNajnovije vesti