Foto: pixabay
Srbija

Meotorolog objašnjava šta je UV zračenje, a šta indeks UV zračenja

Izvor: 
RTS Čet, 10/06/2021 - 19:19Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da indeks UV zračenja zavisi od više komponenata. Objašnjava i koje su razlike između kategorija UV zračenje i indeks UV zračenja.

Todorović je objasnio da ne mora da znači da je UV zračenje jako visoko ako je indeks UV zračenja visok. 

"U poslednje dve-tri godine UV zračenje, kao jedna komponenta elektromagnetnog zračenja Sunca koje dolazi na Zemlju je energetski vrlo slabo. Zato je bilo poželjno prošle zime i leto sunčati se, kako bi se nakupio De vitamin zbog imuniteta, to je prirodni proces uništavanja virusa", istakao je meteorolog.

Objašnjava da Sunce još nije proradilo sa svojom punom energetskom aktivnošću kako bi se povećalo zračenje.

"Indeks UV zračenja je izračunata vrednost u koju idu komponente u formuli – nadmorska visina, nadmorska širina, da li je jutro, da li je dan, zima, leto itd., a jedna od komponenata u toj formuli je sama vrednost UV zračenja, a UV zračenje se skoro i ne menja iz dana u dan. Kada se dogode eksplozije na Suncu, tada oni imaju pikove od nekoliko minuta ili čitav dan, ali retko. Pri konstantnoj vrednosti UV zračenja, indeks može biti ogroman, ali nema UV zračenja kao opasne komponente. U prethodne tri godine samo UV zračenje je relativno slabo, što ne znači da treba ležati na suncu ceo dan", kaže Todorović.

 
MarketingNajnovije vesti