Angrela Merkel

Photographer: Armin Kübelbeck, CC-BY-SA, Wikimedia Commons

Srbija

Merkel: Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra povodom 80 godina od napada Vermahta

Izvor: 
Beta Pon, 13/09/2021 - 22:36Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i celom regionu predstoji dug put do članstva u EU.
 
Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle sastanka, Merkel je rekla da joj je "drago da čuje da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosuđa".

"Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana", kazala je Merkel.

Navela je da EU ima "veliki geostrateški interes" da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost "uticaja iz drugih područja" ako Unija ne deluje dovoljno brzo u nekim situacijama.
 
Ona je ohrabrila Srbiju "da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu" i dodala da "ekonomski uspesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati".
 
Merkel je rekla da su Srbija i Nemačka "blisko povezane" i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi "davno uspostavljeni".
 
Navela je da je tokom godina saradnje sa Vučićem sa njim uspostavila "odnos punog poverenja".
 
"Naše odnose odlikuje iskrenost u razgovorima i sposbnost da se druga strana sasluša. Upoznala sam Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja nego uvek pokušava da sprovede ono što je obećao", kazala je nemačka kancelarka.
 
Merkel: Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra
 
Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra povodom 80. godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, izjavila je Angela Merkel.
 
"Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim iznos od 500.000 evra sa nemačke strane za obnovu. To je važan znak za pomirenje i za sećanje", rekla je Merkel.
 
Navela je i da predstoji zaključivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u oblasti kulture i o Nemačkoj školi u Beogradu, kao i ratifikacija sporazuma o ratnim memorijalima.
 
 MarketingNajnovije vesti